FrP måles til høyeste resultat på 9 år

Avatar photo
Publisert 28. juni 2024 | 17:56

Fremskrittspartiet opplever for tiden sterk fremgang. De oppnår i juni sin beste måned fra helt tilbake til 2015, med et gjennomsnitt på hele 17,2 prosent.

Det gir partiet en fremgang på 2,4 prosent siste 3 måneder, 3,8 prosent siste 6 måneder og hele 5,6 prosent økning siden Stortingsvalget i 2021.

Tallene er innhentet av nettstedet Poll of Polls, som kartlegger meningsmålinger og samler data fra samtlige analysebyråer.

Partileder Sylvi Listhaug uttrykker glede over resultatene og lover å fortsette kampen mot den nåværende regjeringen, som hun omtaler som den mest upopulære regjeringen hun kan huske.

– Det er fint å se at stadig flere støtter Fremskrittspartiets løsninger som gir folk og bedrifter mer frihet gjennom lavere skatter og avgifter, økt trygghet gjennom å styrke politiet og slå ned på uakseptabel oppførsel i skolen, og en verdig eldreomsorg der vi tar i bruk alle gode krefter, sier hun til NTB.

Nedgang for Høyre

Høyre opplever derimot en nedgang i oppslutning. Partiet måles til et gjennomsnitt på 24,2 prosent for juni.

Det er 7 prosentpoeng lavere enn samme tid i fjor.

Høyre er likevel fortsatt det største partiet. De måles til omtrent 5 prosentpoeng foran Arbeiderpartiet.

– Snittet for juni viser at Høyre har befestet seg som landets største parti og at borgerlig side står sterkt. Jeg tror mange bekymrer seg for at kriminaliteten øker kraftig, helsekøene blir lengre, uroen i skolen blir større og skattene høyere samtidig som folk får dårligere råd, sier nestleder Henrik Asheim til NTB.

Dette er det laveste nivået Høyre har sett siden senhøsten 2021, rett etter stortingsvalget.

Tar igjen Høyre blant de yngste

Analysen til Poll of Polls, som har fått innsikt i bakgrunnstallene til målingene, viser at FrP og Høyre er cirka jevnstore blant den yngste målgruppen.

Bakgrunnsvariabelen på alder er kategorisert med en aldersgruppe fra 18 til 29 år samt én undersøkelse med alder 18 til 34 år.

– Gitt feilkildene, er det ikke mulig å slå fast om Fremskrittspartiet eller Høyre er størst i denne aldersgruppen, skriver nettstedet.

Dette er en betydelig økning for FrP blant de yngste, og ikke minst en tilsvarende reduksjon for Høyre.

Blant samtlige aldergrupper er lekkasjen fra Høyre til FrP på omtrent 10 pst nasjonalt. Nettoovergangen fra Solberg til Listhaug var i mai i henhold til en Norstat-måling rundt 60.000 velgere, eller to prosentpoeng i oppslutning, skriver de.

I Oslo er den enda høyere, med 11 pst. Og det er spesielt i Oslo vi ser det Poll of polls har kalt en Wara- og Velle-effekt:

– Frp er målingens klare vinner [i Oslo] med en dobling av oppslutningen, og forsyner seg grovt av tidligere Høyre-velgere. En henting på i overkant av 9.000 H-velgere netto tilsvarer i underkant av 2,5 prosentpoeng i oppslutning i Oslo.

– I tillegg vinner Frp ca. ett prosentpoeng (3.600 velgere) fra Ap. Når vi legger til henting fra Andre-gruppen, Sp og Venstre (!), har Frp i Oslo en relativt bred henting som løfter partiet. Frp har også den klart høyeste lojaliteten med 86 pst, noe som er ti prosentpoeng høyere enn de tre partiene som ligger rundt 75–77 pst (KrF, SV, Høyre).

I følge Oslo-målingen til InFact for Dagbladet (09.06.24), er både Wara og Velle begge inne med Stortingsmandat.

Borgerlig flertall er avhengig av støtte

Selv om det er et klart flertall på borgerlig side, der Høyre og Frp alene ville fått 77 av stortingsmandater, er ikke dette nok til å nå flertallsgrensen på 85 mandater.

Dermed er en eventuell Høyre og FrP-koalisjon – som sistnevnte er tydelig at de går til valg på – avhengig av støtte fra KrF eller Venstre. KrF måles imidlertid under sperregrensen med knappe 3,5 prosent, men er likevel inne med to Stortingsrepresentanter gjennom direktemandat.

På den andre siden ville de rødgrønne partiene samlet fått 78 mandater, inkludert Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Blant småpartiene er det INP som er størst, med et snitt på 1,3 prosent for juni. Deretter kommer Liberalistene som for tiden opplever en vekst til 0,6 samt Norgesdemokratene som på sin side opplever en reduksjon til 0,6. Konservativt og Pensjonistpartiet får begge 0,3, og Kystpartiet får 0,2 prosent.

Ingen andre av småpartiene har oppnådd et resultat i juni.

mest lest