Nå er det åpenbart: «Sumpen» vil bytte ut Joe Biden

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. juni 2024 | 13:12

Dette er en kommentar.

La det være klart: Joe Biden gjorde ingen imponerende figur under nattens debatt. Men han gjorde det ikke dårligere enn man kunne vente og forutse med tanke på de siste månedenes offentlige opptredener.

Og på den bakgrunn er reaksjonene og kommentarene som kommer fra ledende «snakkehoder» i de etablerte, venstreorienterte mediene i USA, som CNN, MSNBC, New York Times og Washington Post uttrykk for det som for meg fremstår omtrent som en forutgående plan.

Om å erstatte Joe Biden som Demokratenes kandidat.

På CNN, som i tillegg var vertskap for debatten, var det et panel av kommentatorer som umiddelbart etterpå sa at «alle» hadde begynt å snakke om hvor svak Biden var og at man blant ledende demokrater allerede minutter inn i debatten hadde begynt å snakke seg imellom om at Biden måtte erstattes. Han var for svak, for gammel, ikke i stand til å utføre jobben.

Det samme budskapet om hva demokratiske donorer, politikere og rådgivere angivelig nå snakket om var toppsak på New York Times.

Budskapet er unisont. Og dette er fra miljøer som forakter alt Donald Trump og MAGA står for. De vil at Trump skal tape. Det er tydelige at de ikke har noen tro på at Biden er i stand til å slå ham.

Men den troen hadde de mistet før nattens debatt. Måten mediene nå presenterer dette på, og så umiddelbart under og etter debatten, ser iscenesatt ut. Det virker koordinert, planlagt.

Jeg har sett hele debatten. Ja, Biden (81) stotret, rotet og mistet tråden allerede under sitt innledende innlegg. Men deretter var han ikke svakere enn vi har sett ham tidligere. Det var ingen katastrofal opptreden gitt hva vi kunne forvente. Det var en gammel, sliten mann som sto der, men han virket ikke direkte og vedvarende senil. Og han har sett mer forvirret ut mange ganger før i løpet av de siste par årene.

Dette var den tidligste presidendebatten noensinne. Vanligvis starter det i september. Det ble påstått at Joe Biden ønsket et tidlig debatt for å kunne snu stemningen blant velgerne. Det er vel mer sannsynlig nå at det var Demokratenes bakmenn som ville gjøre det så tidlig at det var tid til å bytte ut Biden innen det formelle samlingen (convention) i partiet fra 19-22 august.

Det er en delikat situasjon. Kutymen er at en sittende president ikke utfordres i partiet og nærmest automatisk blir nominert for en andre periode. Få har så langt ønsket å ta til orde for at andre enn Biden skal stille. Man er redd for at det var budbringeren som ville bli skutt.

Men det er nå et avsluttet kapittel. Nå sies det åpent. Man sier man «håper» at Biden innser selv at han ikke kan ta fire nye år. Å direkte presse Biden ut, er noe de ønsker å unngå. De vil at det skal fremstå som frivillig.

På CNN kalte de Biden «sta» og at dette i noen tilfeller var en god egenskap, men at det nå var et problem. Fordi Biden selv tror han er den eneste demokraten som kan slå Trump.

Når de pro-demokratiske mediene nå åpent sier at Biden er for gammel til fire nye år, er valget kjørt hvis dette likevel ender med at Biden blir Demokratenes kandidat. «Sumpen», som Trump kaller dypstaten og Demokratenes «apparat», kan ikke gå tilbake på sin egen dom og sitt budskap til velgerne nå. Stiller Biden, taper han.

Så i praksis virker saken opp og avgjort. Biden blir erstattet av Demokratene selv, om han blir erstattet med sin egen (tilsynelatende) velsignelse eller ikke. Han har ikke den støtten fra sine egne som trengs, og de sier det nå offentlig.

Det er trolig dårlig nytt for Donald Trump. En prosess mot å finne en ny kandidat vil flytte fokus og oppmerksomhet over på Demokratene. Det kommer en ny dynamikk inn i spillet. Det blir uforutsigbart hvordan det slår inn på oppslutningen. Mot Joe Biden ville Trump nærmest vinne på walkover.

Men hvem skal Demokratene velge isteden for Biden? Under sedvane ville visepresident Kamala Harris vært selvskreven. Men hun er ansett som inkompetent og uvalgbar. Californias guvernør Gavin Newsom (56) har lenge blitt nevnt. Det samme har Michigan-guvernør Gretchen Whitmer (52).

Californias guvernør Gavin Newsom. AP Photo/Rich Pedroncelli, File

Blant republikanske snakkehoder har man lenge pekt på en «konspirasjon» om at Michelle Obama kan bli fremmet eller endog Hillary Clinton. Ingen av delene virker sannsynlig.

Hvis Joe Biden setter seg på bakbeina og nekter å trekke seg som kandidat, har Demokratene en utfordring. Formelt sett har Biden vunnet nominasjonen og har nok delegater i ryggen til å få den formelle utnevnelsen i august.

Men hvis han har et minimum av omløp i hodet og fornuftige råd fra sine kone Jill, så finner han en unnskyldning som gjør at han trekker seg frivillig. Han er allerede for gammel til jobben, og det vil gjøre USA til latter å ha en stadig mer svekket olding som president til han er 86 år gammel.

Mitt tips er at det da blir Gavin Newsom som blir Trumps rival. Det blir en kamp å se frem til.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Newsom latterliggjør DeSantis for å ville debattere ham (+)

mest lest