Svensk avis: Vi bør si unnskyld til nabolandene

Avatar photo
Publisert 28. juni 2024 | 21:30

Sveriges «åpenhet» kan føre til at grensene mot resten av Norden stenges. Det ville vært både ironisk og tragisk, skriver den svenske storavisen Expressen på lederplass.

Svenskene frykter nå at de nordiske landenes forhold til Sverige som nabo, er i ferd med å endre seg. Landet som lenge har vært stolt over sin rolle som eksportør av metall- og trevarer, har de siste årene blitt mer kjent for sin eksport av vold, eksplosjoner og svindel.

Expressen viser til at svenske gjengkriminelle nå opererer i alle Norges politidistrikter. Dette bekreftet kripos-sjef Kristin Kvigne til NRK i februar.

Men Norge er ikke det eneste landet i Skandinavia som rammes av den nye svenske eksporten. I Finland ser politiet med bekymring på at «Dødspatruljen» har etablert seg på det finske narkotikamarkedet. Spesielt i den nordlige delen av landet er det bekymring for at svenske gjenger lett kan krysse grensen.

I Danmark har det gått så langt at den danske regjeringen innførte grensekontroll til Sverige, i form av stikkprøver, mellom høsten 2019 og våren 2023. Bakgrunnen for dette var at gjengkriminelle fra hele Öresund hadde begått flere alvorlige voldshandlinger i København og nærområder.

– Det er tragisk at volden sprer seg. Men det er også pinlig for Sverige, skriver avisen i lederartikkelen.

– I flere år var det en svensk nasjonalsport å skjelle ut nabolandene. Resten av Norden fikk en lekse for mangelen på «åpenhet» og for å se en sammenheng mellom høy innvandring og økt kriminalitet, noe som i ettertid har vist seg å være helt rimelig.

Expressen viser til at spesielt Danmark er blitt kraftig kritisert i svenske medier opp gjennom årene. Det er skrevet utallige lederartikler, kulturartikler og bøker om hvor forferdelige danskene er, påpeker avisen.

Men i det siste har kritikken stilnet. Nå ser svenske statsråder heller ut til å være inspirert av danskene.

Den svenske avisen skriver i lederartikkelen at det er godt at kulturen har endret seg, og at Sverige nå bør be om unnskyldning fra nabolandene. Avisen mener og at Sverige bør love å gjøre alt de kan for å stoppe den grenseoverskridende kriminaliteten.

Hvis den nye svenske kriminalitetseksporten fortsetter, er det en risiko for at det blir gjort innskrenkinger i den nordiske passunionen, som har eksistert siden 50-tallet. Da vil Sveriges «åpenhet» ha ført til stengte grenser. Ironisk, skriver Expressen til slutt.

mest lest