Nei til eiendomsskatt

Publisert 28. juli 2023 | 09:19

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Konservativt mener at eiendomsskatten bør fjernes. Den er usosial og rammer skjevt.

I en tid med renteøkninger og stor prisvekst på en rekke varer er det ekstra aktuelt å vurdere å fjerne eiendomsskatten. Denne skatten er usosial, ettersom den ikke tar hensyn til den enkeltes inntekt, gjeld eller betalingsevne. Skatten rammer blindt og er dårlig egnet til å utjevne forskjeller. Den rammer vanlige folk og familier, og særlig dem som allerede sliter med økende renter og prisøkninger. Også pensjonister rammes.

Alle forstår at man må betale noe skatt. Men det er viktig at en skatt blir oppfattet som rettferdig og fornuftig. En eiendomsskatt er ikke slik.

En eiendom er betalt for penger som allerede er beskattet opptil flere ganger (inntektsskatt og skatt på renteinntekter). En eiendom går også inn under beregningen av formuesskatten. Når man i tillegg til dette også skal betale eiendomsskatt, vil mange oppleve dette som urimelig.

En bolig er ikke et luksusgode, men et hjem. Når man har brukt store deler av livet på å nedbetale et boliglån, burde man få føle seg trygg på å kunne beholde boligen på sine eldre dager. En enke med lav pensjon risikerer i verste fall å ikke ha råd til å beholde boligen sin, på grunn av formuesskatt og eiendomsskatt. Det er viktig, både for individet og for samfunnet, at folk skal kunne eie egen bolig.

For næringslivet er eiendomsskatten en ekstra økonomisk belastning. Under Støre-regjeringen har det vært en sterk økning av skatter og avgifter, og mange kapitaleiere har flyttet fra landet på grunn av dette. Det er en offentlig oppgave å legge til rette for næringsvirksomhet, verdiskaping og etablering av nye arbeidsplasser.

Eiendomsskatten kan fjernes ved at kommunen omprioriterer.  Dette handler om politisk vilje. I 2022 tok kommunene inn nesten tre ganger så mye i eiendomsskatt som i 2007. Kommunesektoren hadde 17 milliarder kroner i overskudd i 2022.  Konservativt mener at eiendomsskatten bør fjernes.

mest lest