Imam med sterk advarsel etter norsk-somalisk jentes død: – Foreldrene har sviktet sitt barn

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. august 2022 | 12:18

Saken der en norsk-somalisk jente er funnet død har skapt reaksjoner også i Somalia. En imam har lagt ut et sterkt vitnesbyrd.

Torsdag ble det kjent i mediene at en jente fra Norge var funnet død i Somalia.

Politiet i Somalia har åpnet drapsetterforskning, bekreftet visepolitimester Zakia Hussen Ahmed i det somaliske politiet til VG.

– Det somaliske politiet etterforsker saken som et mistenkt drap. På nåværende tidspunkt er alt jeg kan si at dødsfallet var mistenkelig, og det er derfor vi undersøker det. Dessverre kan jeg ikke si noe mer om saken, skrev hun til VG.

Lørdag kveld kunne iNyheter fortelle at at det dreier seg om en jente født i Norge av somaliske foreldre. Hun ble sendt til Somalia på det som ofte omtales som «kulturrehabilitering». Det skjer hvis familien mener jenta, og i none tilfeller også guttene, har blitt for vestlige i kles- og væremåter.

Saken har skapt stor engasjement i det somaliske miljøet med en rekke kondolanser på jentas profil på sosiale medier. Også i Somalia vekker saken oppsikt.

En imam fra Somalia har lagt ut et videoklipp der han advarer foreldre mot å sende barna sine til landet på det han omtaler som «dhaqan celis», som på direkte oversatt til norsk blir «kulturell tilbakeføring». På norsk er det mest brukte begrepet «kulturrehabilitering».

Imamen sier følgende på videoen som er lagt ut på Facebook:

– Jeg klarer ikke å forstå hva slags smerte denne unge kvinnen gikk igjennom før hun døde. Når hun ble tatt fra Norge til Somalia hva slags tanker hadde hun om de folkene hun ble sendt til og dette landet (Somalia). Hvis denne jenta hadde fått en sjanse til å skrive en bok, hva hadde hun skrevet om, lurer jeg på, sier han og fortsetter:

– Folkene, religionen, og kulturen her, hva hadde hun skrevet om tro. Hadde hun skrevet om det hun hadde hørt eller det hun hadde opplevd. Det er noe alle hadde spurt seg selv om.

– Tenk deg at du er en ung jente som blir tatt fra foreldrene dine som blir ført til et sted, et land, en kultur som straff for det du har blitt. Hadde hun skrevet i boken sin, så hadde hun skrevet: Ikke sett foten din i dette landet.

Deretter advarer imamen sterkt om farene ved å sende sitt barn til Somalia på denne måten:

– Foreldrene har sviktet sitt barn, sier han. – Alle (man kan sende noen til) er ikke dårlige mennesker. Det finnes mennesker du kan levere barna dine til som vil behandle dem bra. Men jeg må advare dere, ikke lever barna dine til noen (…) det som skjedde her er ganske ille. Det som skjedde er noe som er stygt for foreldreskapet, religionen og kulturen vår, sier han refsende.

– Det er ikke riktig det som har skjedde, vær sikre på hvor dere leverer barna deres til kulturrehabilitering. Vær sikre på hvem dere gir dem videre til. Vær trygge på hva de lærer. Vær sikre på de får å spise. Være sikre på hva som blir gjort mot dem. Vær sikre på hvor de skal sove. Ellers så kan du risikere at datteren din eller sønnen din dør.

– Mine brødre og søstre, dette er en skam for vår kultur, religion og eksistens. Hva sier og tenker disse barna som blir sendt på kulturrehabilitering? Hvordan kan du etter dette overlate barn til kulturrehabilitering?

Jenta som døde i Somalia var sendt på «kulturrehabilitering»

mest lest