Klipp av Biden går viralt: Har startet spekulasjoner om at USA sprengte rørledningene

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. september 2022 | 15:23

De fleste peker på Russland som mest sannsynlig ansvarlig for eksplosjonene som lagde lekkasjer på rørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Men på sosiale medier er det flere som tror det er USA som står bak.

Det tror tydeligvis også den tidligere polske utenriksministeren Radek Sikorski. Han la ut et bilde av gassboblene på tirsdag og skrev simpelthen: «Thank You, USA». Sikorski sitter nå i EU parlamentet.

I blant annet Norge har man tolket sabotasjen som et signal sendt fra Russland om hva de har kapasitet til å gjøre. Andre stiller spørsmål ved hvor russerne sprenger sine «egne» rørledninger. De to rørledningene som er rammet, Nord Stream 1 og 2 skulle ført gass fra Russland til Tyskland.

Les også: VIDEO: Trumps spådommer om Russland går viralt

Men Nord Stream 2 ble satt på is av tyske myndigheter 22. februar som respons på Russlands annektering av Donetsk og Luhansk. Den har således ikke levert gass. Det har heller ikke Nord Stream 1 de siste ukene etter at Russland selv stengte ned under et påskudd om behov for reparasjoner.

– Kommer til å klare det

En klipp av Joe Biden under en pressekonferanse med den tyske kansleren Olaf Scholz 7. februar går nå viralt. Der svarte han på spørsmål om hva USA ville gjøre med gassledningen Nord Stream 2 hvis Russland invaderte.

– Hvis Russland invaderer…igjen, da vil det ikke lenger være noen Nord Stream 2. Vi kommer til å gjøre slutt på den.

På spørsmål om hvordan de ville gjøre det, svarte Biden:

– Jeg lover deg at vi kommer til å klare det.

Den tyske regjeringen satte prosjektet på is bare to uker senere, og slik sett klarte USA å få stoppet prosjektet. Men uttalelsen blir likevel nå hentet fram av folk som tror det ligger en konspirasjon planlagt i USA bak eksplosjonene mandag denne uken.

Klippet av Biden blir allerede delt på sosiale medier i Norge. Etter det iNyheter kjenner til, er det også mange i Ukraina som tror USA står bak og som er takknemlige av den grunn.

Tirsdag ble det kjent at CIA hadde advart tyske myndigheter om mulige angrep mot rørledningene, rapporterte Der Spiegel.

Russisk propaganda

Den russiske UD-talskvinnen Maria Zakharova har kastet seg og gjennom Telegram krever hun angivelig svar fra USA med henvisning til klippet.

Tidligere president Donald Trump har vært motstand mot rørledningen i årevis, blant annet med henvisning til energisikkerheten i Europa.

– Biden er forpliktet til å svare. Vi må ta ansvar for våre ord. Misforståelse av det som blir sagt fritar ikke for ansvar. Europa må vite sannheten, skriver Maria Zakharova blant annet gjengitt av VG.

På tide med handling: Eksplosjonene i Østersjøen er et tydelig signal til Norge

mest lest