Kommunal-bodd nabo fra helvete

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. oktober 2023 | 19:54

Hun kjøpte huset i Brevik i Grenland i 2016 og trodde det var en drømmebolig, Men over gaten var det en kommunal bolig med en mann kort tid etter hamret neven i døren og skjelte henne ut. Siden har han kommet med trusler og knust ruter.

Tross gjentatte henvendelser til kommunen, bor mannen der fortsatt. Ayla Backe har uten hell forsøkt å selge huset. I salgsoppgaven står det at selger har opplyst om en nabo som har vist krenkende atferd. Når kjøpere blir opplyst om naboen, trekker de seg. Naboen er ilagt besøksforbud mot henne flere ganger, men har liten impulskontroll.

Han skal ha vandret naken rundt flere ganger, til sjenanse for alle i nabolaget.

Backe krever erstatning av kommunen og onsdag møttes partene i Telemark tingrett, skriver Telemarksavisa.

Hun har helseattest på plagene hun er påført, opplyser advokaten hennes. Attesten konkluderer med at Backe er utsatt for «psykisk terror og krenkelser». Hun er «redd for eget liv og helse», lider av «vekttap og søvnløshet og har psykologiske traumer.»

– Kommunen beklager selvsagt situasjonen som har oppstått. Kommunen har plikt til å hjelpe vanskeligstilte med bolig. Det er selvsagt problematisk at naboer opplever denne situasjonen, sa kommuneadvokat Randi Gro Thuland i retten

Hun viste til at det i 2017 ble vedtatt at naboen skulle bytte bolig, og at naboen også har fått skriftlig advarsel.

Naboen skal angivelig ha fått tilbud om ny bolig tre ganger, men har takket nei hver gang. Så vedkommende har blitt boende og fortsette sitt virke.

I 2017 knuste naboen alle vinduene i sin egen leilighet og det samme skjedde juli 2021. I tillegg smadret naboen Backes dør i juli 2021, oppsummerer Telemarksavisa.

– Det har ikke vært et vesentlig mislighold av leieavtalen, derfor har ikke kommunen sagt opp avtalen, påpekte kommuneadvokaten og tilføyde at kommunen vurderte å kjøpe Backes bolig og var på befaring. Men kommunen konkluderte med at Backes bolig ikke skulle kjøpes, sa kommuneadvokaten.

Backe har krevd erstatning oppad til 500.000 kroner.

mest lest