Prest spiste fleinsopp

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. oktober 2023 | 11:54

Avisen Vårt Land skrev om det både før og etter hendelsen.

Det er presten Jo Helge Sjøflot, som sammen med to kolleagaer var på en kristen retreat i Amsterdam denne uken og inntok psilocybin, som er det hallusinogene virkestoffet som blant annet finnes i fleinsopp.

I Nederland er det lovlig å selge og innta. Og etter norsk strafferett er det ikke ulovlig å innta stoffer som er lovlige i det landet det inntas.

På forhånd håpet han å få en åndelig opplevelse.

– Hvis psilocybin fungerer så godt som de skal ha det til, så har jeg lyst å vite det, sier han til Vårt Land i forkant av reisen.

Sjøflot er med som del av et filmprosjekt der filmskaper Ann Holmgren Aurebekk skal følge tre prester før, under og etter de inntar psilocybin.

– Én av tre som tar psykedelia sier det er en av sitt livs største opplevelser, og de fleste av dem definerer den som en åndelig opplevelse. Jeg vil se på hvordan den eventuelt skiller seg fra mer klassiske kristne åndelige opplevelser, sier Aurebekk.

På tirsdag ble seansen gjennomført. Sjøflot er litt mindre entusiastisk nå.

– Det var en dyptgripende og skremmende opplevelse, sier han til Vårt Land.

Etter sang, bønn og en nattverdsgudstjeneste inntok de tre prestene psilocybin. De lå på en madrass så lenge virkningen varte.

Etter sigende varer det 4-6 timer.

– Det føltes mer som en terapeutisk opplevelse enn som en åndelig erfaring. Det var på ingen måte gøy, men noe som er mørkt og krever hardt arbeid.

– Det var et alvor over det?

– Det var mye mer alvorlig og sorgtungt enn jeg hadde trodd på forhånd.

Han sier videre at man «kommer nærmere smerten og sorgen, og møter sine egne følelser på en sterk måte. Ting du prøver å flykte fra kommer opp og går rett i trynet på deg.»

Fra annet kirkelig hold har prestene fått kritikk for eksperimentet.

mest lest