En rapport fra den israelske ikke-statlige organisasjonen IMPACT-se hevder norske bistandsmidler kan knyttes til personer som var involvert i terrorangrepet mot Israel 7. oktober.
Dette skal ha skjedd gjennom Norges bidrag til UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger.
Organisasjonen mener nemlig det finnes direkte koblinger mellom UNRWA-skoler og angrepet som ble utført forrige måned.
IMPACT-se (Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance In School Education), er en israelsk organisasjon med mål å «overvåke innholdet i skolebøker i henhold til religion, kultur, samfunn og demokratiske verdier».
De hevder at skolemateriale ved flere UNRWA-skoler glorifiserer vold, oppfordrer til antisemittisme og promoterer jihad.
– Elever ved disse skolene blir «groomet» til å begå grusomheter i framtida, heter det i rapporten.
De skriver også at flere ansatte, inkludert lærere, ved disse skolene på både Gaza og Vestbredden feiret terrorangrepet, og viser til innlegg på sosiale medier. De ansatte skal også ha uttrykt støtte til dem som ønsker å utslette staten Israel.
Organisasjonen hevder og at Hamas» finansminister er tidligere lærer ved en UNRWA-skole.
Norge øker bistanden mens andre vil kutte
Flere europeiske givere har signalisert at de vil fryse den langsiktige støtten til Palestina og UNRWA etter terrorangrepet forrige måned.
Regjeringen har stilt seg kritisk til denne utviklingen. Nylig annonserte utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) at Norge nå øker støtten til UNRWA med 60 millioner kroner.
Flere norske partier har tatt til orde for en gjennomgang av de norske bistandsmidlene.
Daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttalte kort tid etter terrorangrepet at det ikke er noen grunn til å tro at norsk bistand har hjulpet Hamas.
Avfeier kritikken
Utenriksdepartementet avfeier kritikken overfor Dagbladet, og sier de ikke ser behov for en full gjennomgang av den norske bistanden.
Barth Eide forteller til avisen at Norge har støttet bygging og renovering av skoler og opplæring av lærere i Palestina i lang tid, men understreker at vi ikke finansierer palestinske skolebøker eller utformingen av disse.
Ifølge den israelske organisasjonen har Norge bidratt med 1,3 milliarder til UNRWA de siste fem åra, som viser til UNRWAs oversikt over mottatte bistandsmidler.
UNRWA har selv vedgått at noen av lærebøkene inneholder problematisk innhold.
I september 2021 sa UNRWA-sjef Philippe Lazzarini under en høring i EU-parlamentets utenrikskomité at det finnes antisemittisme, intoleranse og glorifisering av terror i palestinske lærebøker ved UNRWA-skoler, men insisterte på at det ble gjort grep for å forhindre dette, skriver EU Reporter.