Stoltenberg: Ukraina påfører Russland «store tap»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. november 2023 | 06:31

Ifølge Nato-sjef Jens Stoltenberg påfører Ukraina for øyeblikket Russland «store tap».

– Vi ser høye tapstall, og noen av de mest intense kampene, som vi har sett gjennom hele krigen, har faktisk funnet sted i løpet av de siste ukene og månedene, sier generalsekretæren ifølge Sky News.

Han påpeker at NATO-ledere er «imponert» over Ukrainas «tapperhet» og «kompetanse», samt dets evne til å angripe bak russiske linjer, selv om fremgangen ikke har vært betydelig:

– Selvfølgelig vil vi gjerne at Ukraina frigjør så mye territorium som mulig så raskt som mulig, men selv om frontlinjen ikke har flyttet seg, har ukrainerne vært i stand til å påføre de russiske angriperne store tap.

Mandag estimerte det britiske forsvarsdepartementet  i sin siste etterretningsrapport at Russland de siste seks ukene har hatt noen av de høyeste tapstallene siden krigen startet. De viser til ukrainske tall.

I gjennomsnitt av hele november er 931 russiske soldater per dag blitt drept eller såret ifølge opplysninger fra den ukrainske generalstaben. Selv om det britiske forsvarsdepartementet ikke kan verifisere russiske tapstall, så mener de at det virker troverdige, da de inkluderer både drepte og sårede.

Russland på sin side hevder de har påført Ukraina store tap de siste dagene.

Russiske styrker eliminerte omtrent 280 ukrainske tropper i Krasny Liman-området og 110 ukrainske tropper i Donetsk-området det siste døgnet, rapporterte det russiske forsvarsdepartementet mandag, ifølge Tass.

mest lest