Sverige gjorde noe helt annet enn Norge da koronapandemien skull stoppes. Norge stengte skoler og beordret folk til å holde seg hjemme. I Sverige avviset folkehelsesjef Anders Tegnell slik tiltak. Nå er fasit klar ifølge forskere: Sverige gjorde det rette.
Norske og svenske forskere har nylig offentliggjort en studie som utforsker de ulike konsekvensene av de valgte koronastrategiene i de to landene. Denne forskningen ble publisert i tidsskriftet Journal of Infection and Public Health.
– Jeg hadde ikke en mening om hva som var best da, men når man regner på det i ettertid, og ser på konsekvensene, vil jeg si at Sverige kom godt ut av det, sier seniorforsker Per-Henrik Zahl ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.
Forskerne konkluderer med at den norske strategien resulterte i redningen av 2 025 liv. Imidlertid kom denne innsatsen med en kostnad på 12 millioner euro, tilsvarende 133 millioner kroner, for samfunnet per liv som ble reddet.
De personene som ble berget, var hovedsakelig over 80 år, med alvorlige helseproblemer og andre helseutfordringer. Som et resultat av den norske strategien kunne de kanskje forvente å leve ett til to år lenger.
Dermed blir kostnaden ikke bare 133 millioner per liv, men tilnærmer per livsår.
– Kostnaden for de livene som ble reddet under pandemien, er altså rundt 100 ganger høyere enn det staten ellers er villig til å betale for behandling av dødelige sykdommer hos mennesker i arbeidsfør alder, sier Per-Henrik Zahl til Svenska Dagbladet.
Sverige hadde høye dødstall våren 2020 og mellom desember 2020 og januar 2021. I Norge gikk dødstallene opp da samfunnet lempet på tiltak og restriksjoner
– Vi må heller ikke glemme at dette handler om mye mer enn kroner og øre. I Norge var det først og fremst barn og unge som ble rammet da de ikke fikk gå i barnehager, til skoler og fritidstilbud. Det påvirket både den psykiske helsen og innlæringen, sier FHI-forskeren.