Tirsdag blir det skyhøye strømpriser i halve Norge

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. november 2023 | 08:19

Tirsdag mellom klokken 17 og 19 kommer strømprisen opp i 2,22 kroner per kilowattime i Sør-Norge, som dermed får den dyreste strømmen i Nord-Europa.

Den sist rapporterte høyere døgnprisen i Sør-Norge går tilbake til 8. mars, ifølge Europower.

Dette representerer spotprisen før inkludering av strømstøtte, nettleie og avgifter. Takket være den statlige strømstøtten blir forbrukerne beskyttet, og de må derfor kun betale omtrent 85 øre per kilowattime for den mest kostbare timen, før avgifter og nettleie, ifølge Europower.

– Sørlandet er sterkt koblet til Europa hvor det er høye priser. Forbruket stiger med kulda, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til Nettavisen.

– Det er sprengkulde stort sett i hele landet, og dette er den viktigste årsaken, sier Olav Johan Botnen, kraftmarkedsekspert i Volt Power Analytics til NRK.

Botnen sier til kanalen at det er vanskelig å fastslå om de høye prisene er bare midlertidige eller om de vil vedvare.

– Med veldig kaldt vær både her og i Europa kan kraftprisen stige videre, men mest sannsynlig vil været skifte flere ganger gjennom vinteren, sier han.

I Nord-Norge blir strømprisene Europas laveste tirsdag.

Folk i Sør-Norge vil betale 5,8 ganger mer for strøm sammenlignet med de i Nord-Norge når prisen er på sitt høyeste.

Laveste timepris er som i Trondheim på 24 øre/kWh natt til tirsdag. Dyreste pris blir 38 øre/kWh klokken 09.00, ifølge Europower.

– I Nord-Norge har man et stort kraftoverskudd, og det er begrenset med kraftlinjer sørover, som fjør at kraftprisen ender vesentlig lavere der enn i sør, sier Botnen til NRK.

I Midt-Norge blir døgnprisen på 50 øre per kilowattime.

mest lest