Colombia har nylig vedtatt en lov som endelig forbyr ekteskap for alle under 18 år, etter 17 års kamp blant menneskerettighetsgrupper, og hele åtte mislykkede forsøk på å få gjennom tilsvarende lovforslag, skriver The Guardian.
Med dette blir Colombia ett av 12 land i Latin-Amerika og Karibia som fullstendig forbyr barneekteskap.
Loven, kalt De er Jenter, Ikke Koner, fjerner et 137 år gammelt juridisk smutthull som tidligere gjorde det mulig for mindreårige å gifte seg med foreldrenes samtykke. Det var også tillatt med uformelle samboerforhold som ble anerkjent som ekteskap etter to år.
Barneekteskap har vært utbredt i Colombia, med én av fire kvinner og totalt 4,5 millioner jenter som har giftet seg før fylte 18 år, og en million før fylte 15, ifølge UNICEF.
Praksisen rammer særlig jenter fra fattige, rurale og urfolksmiljøer, der patriarkalske normer og kjønnsdiskriminering er en del av kulturen.
Lovgivere og aktivister ser på vedtaket som et viktig skritt i retning å beskytte barn fra seksuell utnyttelse. Barneekteskap har vært knyttet til en rekke negative konsekvenser, inkludert helsemessige utfordringer, tidlige graviditeter, høyere risiko for vold i hjemmet og frafall fra skolegang.
Les også: Politiet slo til mot «rom-bryllup»: Mener jenta var under 16 år
Selv om lovendringen representerer en betydelig milepæl, gjenstår mye arbeid, deriblant effektiv håndhevelse og oppfølging av loven.