WSJ: Rundt 10 prosent av FNs ansatte i Gaza er tilknyttet militante islamistiske grupper

Avatar photo
Publisert 29. januar 2024 | 16:07

Minst 12 ansatte i FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) hadde forbindelser til Hamas’ angrep på Israel den 7. oktober, og rundt 10 prosent av alle deres Gaza-ansatte har bånd til islamistiske militante grupper, ifølge etterretningsrapporter gjennomgått av The Wall Street Journal.

Seks av de ansatte i FN-organisasjonen tok del i terrorangrepet utført av palestinske militanter som drepte 1200 mennesker i det dødeligste angrepet på jøder siden Holocaust, ifølge WSJ.

To av de hjalp til med å kidnappe israelere. To andre ble sporet til steder hvor mange israelske sivile ble skutt og drept. Andre FN-ansatte koordinerte logistikken for angrepet, inkludert anskaffelse av våpen.

Av de 12 UNRWA-ansatte med koblinger til angrepene, var syv grunnskolelærere, inkludert to mattelærere, to arabiske språklærere og én grunnskolelærer.

Etterretningen WSJ viser til, skal ta for seg mobilsporingsdata, avhør av fangede Hamas-krigere og dokumenter anskaffet fra døde militante. Denne informasjonen skal også ligge til grunn for at USA og andre land har valgt å suspenderte bistanden til UNRWA.

Norge har valgt å fortsette støtten til UNRWA til tross for mistanke om terrormedvirkning.

WSJ skriver og at anslagsvis 1200 av UNRWAs totalt 12.000 ansatte i Gaza har koblinger til Hamas eller palestinsk islamsk jihad, og omtrent halvparten av de ansatte har nære slektninger som tilhører de islamistiske militante gruppene. Begge gruppene har blitt utpekt som terrororganisasjoner av USA og andre land.

«UNRWA sliter ikke bare med noen få råtne epler som var involvert i massakren 7. oktober,» sier en høytstående israelsk embetsmann ifølge WSJ. «Institusjonen som helhet er et fristed for Hamas’ radikale ideologi.»

En talsperson for UNRWA har valgt å ikke kommentere saken.

Etterretningen skal vise at 23 prosent av UNRWAs mannlige ansatte er tilknyttet til Hamas. Dette er en vesentlig høyere prosentandel enn gjennomsnittet på 15 prosent for voksne menn i Gaza. WSJ skriver at dette indikerer en høyere politisering i byrået enn i befolkningen for øvrig.

Organisasjonens ansatte som knyttes til de militante islamistiske gruppene skal være ansett sfor å være «operative», noe som indikerer at de tar aktiv del i organisasjonenes militære eller politiske virksomhet.

Nesten halvparten av alle UNRWA-ansatte skal være nære slektninger av personer med offisielle bånd til de militante gruppene, spesielt Hamas, heter det i etterretningsrapportene.

Israel sier at de har dokumentert dypere bånd mellom UNRWA og Hamas i tiden etter at den islamistiske terrorgruppen tok kontroll over Gaza i 2007.

For to dager siden ble det kjent at USA, Canada, Australia og Italia har innstilt støtten til FN-organisasjonen på grunn av mistanke om at deres ansatte medvirket under terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Norge vil likevel fortsette å støtte UNRWA, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

– Situasjonen for befolkningen i Gaza er katastrofal, og UNRWA er den viktigste humanitære organisasjonen der, sa utenriksministeren i en uttalelse til NTB forrige uke.

Eide legger til at meldingene om at UNRWA-ansatte skal ha vært involvert i angrepet på Israel 7. oktober, er dypt opprørende. Norge stiller seg positiv til UNRWAs gransking av saken.

Regjeringen i Israel sier de vil prøve å stanse arbeidet til FN-organisasjonen UNRWA i Gaza når krigen er over.

Israels utenriksminister Israel Katz skriver på det sosiale mediet X at hans departement vil forsøke å sikre at UNRWA ikke vil få en rolle i etterkant, på grunn av mistankene om at en gruppe ansatte i UNRWA medvirket under terrorangrepet i Israel i fjor.

mest lest