Kritisert for å benytte privatfly – selv på kortere reiser

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. februar 2024 | 07:07

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, får kritikk for sin bruk av privatfly.

Ifølge Der Spiegel er EU-politikere oppfordret til å prioritere tog eller rutefly for tjenestereiser på grunn av «klimakrisen».

EU-presidenten bruker imidlertid ofte privatfly. I 2023 var det et betydelig antall av disse flygingene blant EU-kommissærene som ble utført av von der Leyen, ifølge avisen.

Det viser en liste over hennes flyvninger, som ble forespurt av lederen for Die Linke og EU-politikeren Martin Schirdewan.

Ifølge denne listen brukte von der Leyen privatfly 23 ganger i fjor. På grunn av at bare noen få av de 27 EU-kommissærene av og til benytter seg av privatfly, resulterte dette i totalt 29 slike flyreiser for kommisjonen i løpet av 2023, der nesten 80 prosent av dem var utført av von der Leyen.

Von der Leyen brukte til og med privatfly tre ganger mellom Brussel og Strasbourg, hvor de to setene til EU-parlamentet ligger, til tross for at det er en rask togforbindelse på strekningen.

I de to foregående årene, altså 2021 og 2022, var von der Leyen totalt var på farten med privatfly 57 ganger. På den tiden begrunnet en talsperson for kommisjonen det høye antallet med at det var betydelig færre rutefly tilgjengelig på grunn av koronapandemien.

mest lest