Foreslår krokodillefarm for å bruke TikTok-varme: – Det er nok av krokodiller i Hamar fra før av

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mars 2023 | 09:51

Det mangler ikke på forslag til bruk av overskuddsvarmen fra datasenteret i Hamar.

Krokodillefarm, kongleklekkeri, badeland, bryggeri og drueproduksjoner, er noen av forslagene.

– Jeg tror det er nok av krokodiller i Hamar fra før av, så jeg tror vi holder oss unna det, sier ordfører i Hamar, Einar Busterud, til NRK.

Forslagene ble lagt fram for formannskapet i Hamar kommune før jul i forbindelse med planene for det planlagte datasenteret mellom Hamar og Løten.

Det store datasenteret, som bygges av Green Mountain, må kjøles ned med vann. Og det kommer til å bli mye vann til overs.

– I Rjukan er det jo fiskeoppdrett med overskuddsvarme, og i Rogaland er det tomater. Det kan også være helt andre ting. Alle ting som har bruk for varme er aktuelle, sier Busterud.

Datasenteret vil ifølge Green Mountain generere vann med en temperatur på rundt 20–30 grader.

Busterud forteller til NRK at de allerede har flere interessenter som ønsker å benytte seg av overskuddsvarmen fra datasenteret.

– Krokodiller tror jeg vi står over, men bortsett fra det er jeg åpen for mye. Det viktige er at overskuddsvarmen blir brukt, og at dette er et anlegg som utnytter energien 100 prosent, og som gir noe tilbake til samfunnet med den funksjonen det har og med den måten det blir varma opp på, sier han.

På data senteret i Stavanger brukte de overskuddsvarmen til en landbasert hummerfarm.

Nammo ammunisjonsfabrikk ut mot TikTok-senter på Hamar: – Vår vekst utfordres av lagring av kattevideoer

mest lest