Regjeringen lyser ut (rådyr) havvind: – Nå går startskuddet

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. mars 2023 | 14:05

Kritikerne mener det er dyrt og uprøvd. Det snakkes om en kostnad på 2 kr per KWt for flytende havvind, mens vannkraft er så lav som 10-15 øre.

Men det skal bli «grønt skifte» uansett.

– Regjeringens ambisjon er å tildele områder for 30 000 MW fra havvind innen 2040, det vil si om lag like mye som hele Norges kraftproduksjon i fjor. Nå går startskuddet, og det er viktig at vi fortsetter å holde tempoet oppe, sier statsminister, Jonas Gahr Støre.

Dert er fra Olje- og energidepartementet det idag lyses ut konkurranse om prosjektområder til fornybar energiproduksjon til havs i to områder på norsk kontinentalsokkel: Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord.

– Nå ser vi frem til mange gode søknader fra aktuelle utbyggere, slik at vi kan tildele prosjektområdene senere i år, sier olje- og energiminister Terje Aasland.

Energikommisjonens rapport peker på at vi må bygge ut mer fornybar kraft raskere enn før, blant annet ved å gjøre flere ting samtidig, skriver regjeringen i pressemeldingen.

– Vi har ligget etter på havvind, men nå skal vi ta igjen det forspranget, sier Støre.

Regjeringen legger opp til at det vil være en ny runde med utlysninger i 2025.

– Norge har store muligheter innen havvind. De norske havområdene er fem ganger større enn våre landarealer, og det er mye vind langs kysten vår. I tillegg har vi dyktige fagfolk og bedrifter som bidrar til å utvikle denne teknologien, sier Støre.

De to prosjektene som regjeringen vil åpne for utvikling onsdag, er Sørlige Nordsjø 2, fase 1, og Utsira Nord. Det første ligger hele 200 kilometer fra norskekysten, helt ned mot grensene til Danmark og Tyskland i havet. Vindmøllene på Utsira Nord vil ligge helt i siktlinjen for de 192 beboerne på Utsira utenfor Haugesund, skriver E24.

Skjermbilde.: Olje- og energidepartementet

Aktørene i den subsidierte bransjen jubler.

– Dette har våre havvindselskaper og vi ventet lenge på, og endelig er ventetiden over. Det er bra regjeringen har holdt fremdriften de har lovet. Flere land ser de samme mulighetene for å utvikle en havvindnæring og leverandørindustri, og det er derfor avgjørende at regjeringen opprettholder tempoet, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge i en pressemelding.

Kritisk

En som er kritisk til havvindsatsingen er tidligere Finansavisen-journalist Kjell Erik Eilertsen. I forventning om ukas utlysning, skrev han følgende:

– Som vi vet er ikke havvind lønnsomt uten subsidier; enten direkte eller indirekte, gjennom garanterte strømprisavtaler med staten, der differansen til markedspris veltes over på forbruker, enten direkte i prisen, via skatteseddelen eller gjennom nettleie.

Eilertsen spår også at kronekursen synker ytterligere ettersom internasjonale investorer ser hvor dyre de norske statssubsidierte satsingene er.

Derfor skriver vi om Lars Gule (+)

mest lest