Den tidligere SV-lederen har lenge vært positiv til det kinesiske regimet. Nå er han identifisert som det NRK tidligere bare omtalte som «en kjent norsk politiker».
Hun hadde vært bosatt i Sverige i 20 år, men etter å ha sittet i varetekt siden oktober 20023 ble Chen Xuefei Axelsson utvist fra Sverige. Hun ble anklaget for statsfiendtlig virksomhet og være en trussel mot rikets sikkerhet, med andre ord: Säkerhetspolisen (Säpo) mistenker at hun var agent for kinesiske myndigheter.
«Informasjonen myndighetene har er svært pålitelig. [Kvinnen] utgjør en alvorlig trussel mot rikets sikkerhet», uttalte Säpo til Migrationsverket i Sverige da utvisningen ble begrunnet.
Den kinesiske kvinnen jobbet som «journalist» og drev en nettside kalt Green Post.
Da NRK skrev om saken meldte de at hun også hadde vært flere ganger i, og skrevet om Norge.
«Over tid har hun skrevet flere artikler om Norge, og hun har blant annet intervjuet en kjent norsk politiker.»
NRK skrev ikke hvem denne politikeren var, selv om de åpenbart må ha visst det.
Nå kan Transit Magasin fortelle hvem han er: Tidligere SV-leder Erik Solheim. Han er intervjuet i en videosak fra desember 2021, og har også skrevet flere innlegg på nettstedet.
Transit magasin skriver at de har vært i kontakt med eksperter som «beskriver nettstedet som en kinesisk variant av russiske RT.»
– Jeg blir intervjuet at en rekke tv kanaler, aviser og nettsteder fra mange land. Jeg er så heldig at mange ønsker mitt syn på miljø, utvikling og internasjonal politikk. Jeg har verken tid eller anledning til å sjekke kvaliteten til hver redaksjon, sier Solheim til Transit magasin.
– Ofte er det kanaler som har helt andre grunnsyn enn mitt. Jeg står inne for mine egne uttalelser, ikke kvaliteten til kanalen, fortsetter Solheim.
Solheim har blant annet i flere tweeter hyllet Kina.
Bravo China 🇨🇳. The first net zero olympic games in history!
— Erik Solheim (@ErikSolheim) February 14, 2022
If the olympic village of Zhangjiakou was a separate country it would be the 12th largest solar and wind nation in the world, ahead of Vietnam, Canada and the Netherlands.
Carbon Brief: https://t.co/1QoAnsUP1Z pic.twitter.com/MYeG49EsKf
The amazing speed of Chinas 🇨🇳 development!
— Erik Solheim (@ErikSolheim) April 11, 2021
Fifteen years ago Guizhou, a poor province in inland China, was very remote. Now there are already five high-speed green railways in different directions. @lsjngs
pic.twitter.com/lXzNW5TW3n
I et DN-innlegg fra mars 2021 skrev den tidligere FN-toppen og SV-lederen at at vi må være mer nysgjerrige på Kina og hevder kinesere lever friere liv i dagens samfunn.
«Dagens kinesere lever friere individuelle liv enn noen tidligere generasjon. De kan kle seg som de vil, flytte dit de vil, spise den maten de vil og delta i debatt om de fleste spørsmål».
Han har fått sterk kritikk for sitt pro-kinesiske engasjement.
I 2018 måtte Erik Solheim trekke seg som leder av FNs miljøprogram etter kritikk for omfattende og luksuriøs reisevirksomhet.