Russisk general arrestert etter Wagner-mytteri

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. juni 2023 | 03:10

Den russiske generalen Sergej Surovikin er arrestert.

Det melder The Moscow Times, som viser til to kilder nær det russiske forsvarsdepartementet.

Forsvarsdepartementet har ennå ikke kommentert den påståtte arrestasjonen av Surovikin, som ikke har blitt sett offentlig siden lørdag, da Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin startet et væpnet opprør mot Russlands militære ledelse.

– Situasjonen med ham var ikke «OK». For myndighetene. Jeg kan ikke si noe mer, sier en av kildene til avisen.

Ifølge den andre kilden ble arrestasjonen utført i sammenheng med Prigozhin.

– Tilsynelatende valgte han [Surovikin] Prigozhins side under opprøret, sa kilden.

På spørsmål om generalens nåværende oppholdssted, svarte kilden: – Vi kommenterer ikke engang denne informasjonen gjennom våre interne kanaler.

Den 56 år gamle generalen ble i oktober 2022 øverstkommanderende for alle russiske styrker i Ukraina. I januar i år ble Surovikin utnevnt til sjef for Russlands romforsvar.

Da Surovikin ble utnevnt til sjef for styrkene i Ukraina, omtalte Prigozjin ham som «den mest kompetente sjefen i den russiske hæren».

Tidligere onsdag sa militærbloggeren Vladimir Romanov at Surovikin ble pågrepet søndag, dagen etter Prigozjins avbrutte mytteri.

Romanov hevdet at Surovikin nå holdes i Lefortovo interneringssenter i Moskva.

Aleksej Venediktov, sjefredaktør for den nedlagte radiostasjonen Ekho Moskvy, skriver på Telegram at Surovikin ikke har vært i kontakt med familien på tre dager, og at vaktene hans ikke reagerer.

Rambler.ru meldte at den russiske generalen ikke hadde vært sett i offentligheten siden lørdag.

Ifølge Vladimir Prokhatilov, som er seniorforsker ved Russlands militær-vitenskapelige akademi, skal Mikhail Teplinsky, som leder Russlands luftlandestyrker, ha overtatt oppgavene til Surovikin.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov avviste onsdag rapporten som «spekulasjoner» og «sladder», og antydet at Putin ikke hadde gitt etter for Prigozjins krav om en forestående omstokking av det russiske militærets øverste ledelse.

– Det vil være mange spekulasjoner og sladder, og så videre, rundt slike hendelser. Jeg tror dette er et eksempel på dette, sier Peskov.

Wagners opprør utløste Russlands alvorligste sikkerhetskrise på flere tiår før Prigozjin lørdag kveld gikk med på å trekke seg i bytte mot immunitet i eksil, som en del av en avtale meglet frem av Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

mest lest