Støre: – Jeg mener brenning av koranen er hatkriminalitet

Avatar photo
Publisert 29. juni 2023 | 17:00

Det oppsiktsvekkende utsagnet fra statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) kom under regjeringens halvårlige pressekonferanse i hagen tilknyttet statsministerboligen.

Det var Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen som spurte Støre om han vil sidestille brenning av Toraen eller Koranen med brenning av Pride-flagg.

– La meg si det sånn: I forhold til norsk lov så er vel slik at ifølge ytringsfriheten er det ikke eksplisitt brudd på loven det å brenne et flagg eller en hellig tekst. Men jeg tar sterkt avstand fra det. Jeg ser på det som hatkriminalitet enten det skjer i Norge eller andre land, svarte Støre.

I etterkant han statsministeren forklart hva han mente med utsagnet overfor Dagbladet. Støre presiserer at det er domstolene som bestemmer juridisk hvilke ytringer som er innenfor eller utenfor loven, men at han personlig tar avstand fra koranbrenning og den type handlinger.

– Kan Statsministeren ha en egen holdning til hva som er kriminelt, ut over det juridiske? spør Dagbladet.

– Her går det juridiske over i det folkelige, det er det siste som gjaldt for meg nå, svarer Støre.

– Er det et politisk signal i dette, at du mener det burde være straffbart?

–  Det er ikke noe politisk signal. Men jeg tar sterkt avstand fra den type handlinger, sier statsministeren.

Uryddig

– Det Støre sier fremstår merkelig. Han har en annen oppfatning av hatkriminalitet enn det som er straffelovens forståelse. Da tolker jeg det slik at han har tenkt til å foreslå en lovendring, sier justispolitisk talsmann i Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, til Dagbladet.

Amundsen leder justiskomiteen på Stortinget.

Støre bidrar til å gjøre det uklart. Det er ikke hans oppgave å drive med lovfortolkning. Det er i så fall Stortinget som må gjøre endringer i loven. Jeg synes det er uryddig. Det er helt klart at det er lov å brenne både Koranen og Prideflagg, ifølge norsk lov, sier Amundsen.

Han mener Støre bidrar til å stramme inn ytringsklimaet ytterligere.

– Det er et problem i dag at det er et veldig begrenset ytringsklima som gjør at mange er tilbakeholdende med å ytre sine meninger. Det er mange ting jeg ikke liker, men som likevel skal være lov. Vi må ha akspet for ytringer som de fleste finner uakseptable. Det er en stor avstand mellom det å mislike noe til det å forby noe, sier Per-Willy Amundsen til Dagbladet.

mest lest