Flere bortvist fra Oslo Pride

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 29. juni 2024 | 17:45

Politiet måtte bortvise flere personer under Pride-paraden i Oslo lørdag, av ulike årsaker.

Tidlig lørdag formiddag, før paraden startet, ble en person innhentet etter å ha ropt upassende ting og kastet gjenstander ut av vinduet fra en privat adresse. Det var Aftenposten som først rapporterte om saken.

– Politiet måtte gripe inn for å få kontroll på vedkommende, forklarer Øyvind Schalla-Aasen i politiet til Dagbladet.

Ytterligere fire personer ble bortvist fra paraden. Politiet opplyser at årsakene til bortvisningene er varierende: noen på grunn av upassende ytringer, én på grunn av beruselse, og andre på grunn av ordensforstyrrelser.

Rundt 70 000 mennesker skal ha deltatt i årets parade.

Schalla-Aasen oppsummerer dagen som preget av mye folk og god stemning, men med betydelig polititilstedeværelse fokusert på trygghet og sikkerhet. Han beskriver markeringen av Pride som vellykket.

Tidligere i uken ble det kjent at politiet ville øke beredskapen og være bevæpnet under Pride-feiringen i Oslo. Det ble informert om stor tilstedeværelse av både uniformert så vel som sivilt politi under paraden og andre tilknyttede arrangementer.

Les også: Pridemarkering i Oslo, men uten en dansende statsminister med «cheerleader-dusker»

Eirik Veum, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), uttalte til Dagbladet at det nylig har blitt rettet flere trusler mot Pride-arrangementer i flere av de største byene i landet.

Det har vært et betydelig antall trusler mot Pride-arrangementer i Norge.

Veum understreket at de fleste som fremsetter trusler ikke har en reell intensjon om å utføre vold, og at PST ikke har avdekket konkrete politisk motiverte angrepsplaner mot Pride- eller LHBT+-arrangementer.

– Truslene rettes generelt mot LHBT+-miljøet og involverer også arrangementer der Pride-symboler tas i bruk. Vi ønsker ikke å være spesifikke på hvem som står bak, men generelt vet vi at LHBT+-miljøet er i fiendebildet til høyreekstremistiske og islamistiske miljøer, uttaler Veum til Dagbladet.

mest lest