Tyskland: Demonstranter og politi i sammenstøt før AfDs landsmøte

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. juni 2024 | 10:03

Spenningene har eskalert mellom politi og demonstranter i Essen i forkant av det planlagte landsmøtet til det ytre høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) denne helgen.

Tidlig lørdag morgen forsøkte en betydelig gruppe demonstranter å bryte gjennom politiets sperringer ved messehallen der landsmøtet skulle avholdes. Politiet svarte med å bruke pepperspray og batonger for å kontrollere situasjonen, ifølge den tyske avsien Bild.

AfDs landsmøte samler rundt 600 partimedlemmer, hvor de nåværende lederne Alice Weidel og Tino Chrupalla søker gjenvalg.

Den tyske avsien skriver at politiet venter opptil 100 000 demonstranter lørdag. Pluss 1000 venstreekstremister som vil forstyrre partikonferansen med vold.

Spenningen og konfrontasjonene i Essen understreker den økende polariseringen i tysk politikk, med AfD som en sentral aktør på den høyrepolitiske fløyen. Demonstrantene, som tydeligvis er sterkt uenige med AfDs politikk, har demonstrert mot partiet og dets samling, noe som har ført til en betydelig politiinnsats for å opprettholde ro og orden.

AfD som er kjent for sin kritikk av innvandringspolitikk og EU, har tidligere møtt motstand og protest i sine arrangementer. Det er ventet at politiet vil fortsette å overvåke situasjonen nøye gjennom helgen, med fokus på å beskytte både deltakere på landsmøtet og sikkerheten til offentligheten.

Den pågående situasjonen i Essen illustrerer det utfordrende politiske klimaet i Tyskland, der spenninger mellom tilhengere og motstandere av AfD ofte kolliderer på gatenivå.

mest lest