Trump kommer med løfter om sin presidentkampanje

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. juli 2023 | 09:52

Tidligere president Donald Trump har lovet å fortsette sin presidentkampanje i 2024 selv om han blir dømt for kriminelle anklager.

Trump kom med løftet under en fredagsopptreden på «The John Fredricks Show», et pro-Trump-radioprogram, da han ble spurt om hans potensielle domfellelse ville avslutte forsøk på en ny president periode.

– Ikke i det hele tatt. Det er ingenting i grunnloven som sier at den kunne, sa Trump.

– Selv de radikale venstregalningene sier: ‘Nei, det ville ikke stoppe!’ Og det ville ikke stoppe meg heller, legger han til.

Trump står for tiden overfor flere statlige og føderale anklager, inkludert 34 tilfeller av forfalskning av forretningsdokumenter i New York, og 37 føderale anklager som stammer fra spesialråd Jack Smiths etterforskning av hans påståtte feilaktige oppbevaring av klassifiserte poster i sitt hjem Mar-a-Lago.

Han erklærte seg «ikke skyldig» i New York-anklagene i april og de føderale anklagene i juni.

Trump står også overfor potensielle tiltaler i den føderale etterforskningen av hans påståtte rolle i opptøyene ved U.S. Capitol den 6. januar, så vel som Georgias etterforskning av «mulig kriminell innblanding i administrasjonen av Georgias 2020-valg».

Trump fastholder at hver av etterforskningene er del av en partipolitisk «heksejakt».

Han er for tiden frontløperen i kampen om den republikanske presidentnominasjonen i 2024, med meningsmålinger som viser at Florida-guvernør Ron DeSantis kommer på en fjern andreplass.

Trump, DeSantis og republikanske toppkandidater deler scene i Iowa

Nesten alle de store republikanske presidentkandidatene delte scenen i delstaten Iowa fredag kveld, der Donald Trump fortsetter å dominere på meningsmålingene til tross for sine mange juridiske forpliktelser.

Tretten kandidater dukket opp på det republikanske partiets innsamlingsaksjon for Lincoln Dinner i 2023.

Trump har sementert sin ledelse i Iowa. Ifølge en Fox Business-meningsmåling tatt denne måneden, har Trump støtte fra 46% av sannsynlige Iowa-velgere, noe som gir ham en 30-poengs fordel over sin nærmeste rival, Florida-guvernøren, Ron DeSantis.

Trump insisterte på at han var den beste kandidaten til å beseire Joe Biden, med henvisning til meningsmålingene som viser ham langt foran DeSantis.

– Jeg ville ikke tatt sjansen på ham, sa Trump om DeSantis, som han konsekvent omtalte som «DeSanctis».

DeSantis holdt også bemerkninger under Lincoln-middagen fredag, som ga guvernøren en mulighet til å nullstille sin vaklende valgkamp.

– Tiden for unnskyldninger er over. Vi må få jobben gjort, sa DeSantis til rundt 1.200 republikanske partimedlemmer og aktivister.

– eg vil få jobben gjort, sa han.

Florida-guvernøren gjentok også sitt løfte om å stanse justisdepartementets «bevæpning», med henvisning til Trumps anklager.

DeSantis kuttet nylig en tredjedel av valgkampstaben, og ble tvunget til å avlyse to innsamlingsarrangementer forrige helg på grunn av manglende giverinteresse. Ifølge FiveThirtyEights gjennomsnitt av nasjonale meningsmålinger har DeSantis støtte blant sannsynlige republikanske primærvelgere sunket med omtrent åtte poeng siden begynnelsen av måneden.

Florida-guvernøren snakket opp sin historikk i delstaten, som inkluderer angrep på transpersoners helsetjenester, tilgang til abort og etniske studier og LHBTQ+-utdanning – en politikk som han sa har gjort det mulig for delstaten å «slå venstresidens agenda». Han lovet også å utplassere militæret til den sørlige grensa og bruke «dødelig makt» mot karteller.

Trump adresserte ikke anklagene mot ham på fredag, til tross for at han vanligvis benyttet anledningen til å fordømme kriminaletterforskningene som «heksejakter».

Da han åpnet et kampanjekontor utenfor Iowas hovedstad Des Moines før middagen, sa Trump: «Jeg forstår at de andre kandidatene faller veldig flatt … Det er som døden.»

Trump unngår ofte å delta på arrangementer som involverer andre kandidater, og stiller spørsmål ved hvorfor han vil dele scene med konkurrenter som ligger etter ham på meningsmålingene.

Mens de fleste republikanske kandidatene nektet å kritisere ham, sa tidligere Arkansas-guvernør Asa Hutchison: «Som parti trenger vi en ny retning for Amerika og for GOP», og trakk bare dempet reaksjon fra mengden.

Will Hurd, en tidligere kongressmann fra Texas, møtte høylytt buing da han sa: «Grunnen til at Donald Trump tapte valget i 2020 er at han ikke klarte å vokse GOP-merkevaren.»

mest lest