MDG-lederen støtter joint-stunt og mener cannabis ikke er spesielt farlig

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 29. august 2022 | 06:18

Fungerende MDG-leder Arild Hermstad, kommer med en støtteerklæring til Grønn Ungdoms talsperson, Tobias Stokkeland, for cannabissigaretten han dro frem under Arendalsuka.

– Det er ikke et virkemiddel som jeg vil bruke, men jeg har forståelse for at han gjorde det, sier Hermstad til Nettavisen.

Stokkeland sier han dro frem den ulovlige sigaretten for å vise at dagens narkotikapolitikk ikke holder mål.

– Jeg gjorde det fordi jeg mente at det var en god mulighet til å vise hvor uregulert salg av cannabis er. Vi har et gjennomregulert samfunn hvor vi regulerer alt, inkludert alkohol, og da viste jeg den jointen, sier han.

Talsperson for Grønn Ungdom, Tobias Stokkeland. Foto: Skjermdump fra NRK

Det faktum at dette er ulovlig, hopper begge glatt over.

– Det får han selv stå for og ta konsekvensene av, noe han har sagt at han vil gjøre, svarer Hermstad kort.

Agder politidistrikt har sagt at de skal vurdere hendelsen, som ifølge loven sier at ervervelse og besittelse av narkotika kan straffes med bøter eller en påtaleunnlatelse. Imidlertid har ingenting skjedd enda.

– Ikke enda. Dukker kanskje opp en bot i postkassa, men vi får se, sier Stokkeland.

Mener cannabis er lite farlig

Hermstad sier MDG jobber for å gjøre cannabis lovlig i Norge.

– Nå er det flertall for legalisering i Danmark, og det kommer til å bli gjennomført i Tyskland i 2023. Det kommer til å endre debatten også her hjemme. Jeg mener at vi bør gå samme vei i Norge, sier han.

Les også: Vedum svarer om regnestykke: – Ikke riktig lenger

MDG-lederen mener cannabis ikke er spesielt farlig.

– Det er uforholdsmessig å stemple cannabis som så farlig at vi må forby det. Ved å regulere omsetningen på det, så får vi også ned skadene fra rusbruken ved å innføre en aldersgrense, åpningstider og ved å få mer kontroll på innholdet, sier han.

Hermstad sier han selv ufrivillig har prøvd hasj.

– Ja, i en litt påtvunget situasjon for tretti år siden måtte jeg ta et par drag fra en joint i Marokko for å komme ut av en teppebutikk. Det var ikke en planlagt eller en god opplevelse, men da følte jeg at jeg måtte gjøre det for å komme meg ut av situasjonen, sier Hermstad, som ønsker å ta over som leder av MDG på permanent basis.

Får kritikk

KrF-leder Olaug Bollestad reagerer kraftig på utspillet.

Olaug Bollestad (KrF) Foto: Skjermbilde/Facebook

– Narkotika er farlig og ulovlig. KrF er helt uenig med Hermstad. Narkotika bør fortsatt være ulovlig, sier Bollestad, som er svært skuffet over at Hermstad ikke tar avstand til det Stokkeland gjorde.

– Jeg er skuffet over at ikke Hermstad tar avstand det Stokkeland gjorde. Det er ikke greit å hverken kjøpe en joint eller trekke den frem i en debatt. Det er både uansvarlig og ulovlig. Punktum, sier hun.

Også SU-leder Synnøve Kronen Snyen, synes hendelsen var unødvendig.

– Det er uheldig at det blir dratt fram på scenen. Nettopp fordi det gjør det vanskelig for oss som har kjempet for en rusreform å overbevise de som er skeptiske fordi det ser ut som reklame, sier hun.

Krever beklagelse fra Erna og Jonas etter «tåpelige utspill overfor vanlige folk»

 

mest lest