Ny boostervaksine snart ute på markedet

Avatar photo
Publisert 29. august 2022 | 15:30

Det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) forventes å godkjenne nye COVID-19 boostervaksiner denne uken. 

De nye oppfriskningsdosene ligner på COVID-vaksinene som for tiden er tilgjengelige i USA, med mindre modifikasjoner som beskytter personer mot den nyeste versjonen av Omicron-varianten.

I stedet for å vente på data fra testing på mennesker, vil FDA bruke data fra forsøk på mus, skriver Wall Street Journal.

Medienes opptatthet av korona og vaksineringsprogrammet har avtatt veldig i Norge, men i USA er sykdommen fremdeles et større tema.

FDA-kommissær Dr. Robert Califf sier de nye boostersprøytene er trygge.

– Virkelige bevis fra de nåværende mRNA-covid-19-vaksinene, som har blitt administrert til millioner av individer, viser oss at vaksinene er trygge, skrev han i en Twitter-melding nylig ifølge New York Post.

Klarering av dosene, uten data fra menneskelig testing kjent som kliniske studier, ligner tilnærmingen FDA tar med influensasprøyter, som oppdateres årlig for å holde tritt med muterende influensavirus. Heller ikke disse gjennomgår full testing på mennesker.

Hvorvidt vaksinene er trygge eller ikke, fortsetter å være et tema som opptar mange mennesker. i Storbritannia har blant annet den nystartede TV-kanalen GB News og programleder Mark Steyn stilt slike spørsmål nylig.

Artikkelen fortsetter.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver at det å ta en oppfriskningsdose «gir mer langvarig beskyttelse og kan også gi en bredere beskyttelse» mot nye varianter av viruset. De skriver videre at det bør gå minst 20 uker mellom siste dose eller sykdom, som de likestiller immunologisk med sykdom, før man setter oppfriskningsdosen. Videre står det i oppdateringen fra 1. juli 2022:

  • Alle i aldersgruppen 45 år og eldre og sykehjemsbeboere anbefales en oppfriskningsdose.
  • Personer 18 år og eldre som tilhører risikogruppene anbefales en oppfriskningsdose.
  • Alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten anbefales en oppfriskningsdose.
  • Ellers friske personer 18-44 år kan få en oppfriskningsdose.

Om Trump og den konservative bevegelsen

mest lest