Staten vil ikke betale for kreftmedisin med nylig påvist effekt

Avatar photo
Publisert 29. august 2022 | 14:49

Medisinen har påvist effekt hos kvinner med brystkreft, men staten vil ikke betale, og kreftsyke må ty til private innsamlinger.

Brystkreftmedisinen Enhertu har påviselig god effekt på pasienter med aggressiv type brystkreft. Den er godkjent både i EU og i Norge.

Enhertu koster 100.000 kroner i snitt i måneden for hver enkelt pasient. Kroppsstørrelsen til pasienten vil påvirke hva behandling med denne medisinen vil koste.

Men legemiddelet er ikke innført av Beslutningsforum, og det betyr at kreftpasientene selv må betale for medisinen. Dette skriver VG.

Må ty til innsamling

VG har snakket med kreftsyke Monica Lund Osther (47) som bor i Oslo. Hun har hatt kreft i ti år.

Hun fikk vite om medisinen Enhertu fra onkologen sin. Han fortalte om en ny studie av Enhertu som ble publisert så sent som 7. juli, som viser at legemiddelet også har meget god effekt på Monicas krefttype.

En runde behandling på tre måneder koster 400.000. Medisinen vil koste henne 1,6 millioner kroner i året, og det har familien ikke råd til.

Ny vurdering til høsten

Selv om Beslutningsforum ikke ville innføre Enhertu nå, kan de gjøre en ny beslutning til høsten. Men det er bare søkt for HER 2 positive pasienter, ikke HER 2 lav-type som Monica har, skriver VG.

Det betyr at hun tidligst kan får dekket Enhertu fra det offentlige høsten 2023.

Private innsamlinger er ikke noe nytt

I februar i fjor skrev Sunmørsposten om Torger Inge Sætre. Han ble rammet av en øyesykdom som kunne gjøre han blind. En behandling til 3,3 millioner kroner kunne redde ett av øynene hans, men staten vil ikke betale for dette. Han samlet inn 3,7 millioner kroner gjennom tjenesten Spleis for å få råd til behandling.

I sommer skrev Aftenposten at det totalt ble samlet inn 243 millioner kroner gjennom Spleis i 2021. En del av disse pengene gikk til helsehjelp som det offentlige ikke vil betale for.

Les også: Ekspert til TV2: – Russland stopper gasseksport og skylder på vedlikehold

mest lest