Stortinget vil ikke betale skattekrav i etterkant av pendlerbolig-sakene

Avatar photo
John M. Johansen
Journalist
Publisert 29. august 2022 | 11:02

Stortinget bestrider kravet fra Skatteetaten på over 1,3 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, og peker på «uklare regler og mangelfull veiledning fra Skatteetaten» som grunn for dette.

Etter at flere medier avdekket hvordan toppolitikere bodde i pendlerboliger uten å skatte i tråd med det etaten mente er regelverket, fikk, Statsministerens kontor, stortingsadministrasjonen og mange tidligere og nåværende toppolitikere tidligere i år et skattekrav, skriver VG.

Men i et brev signert fungerende stortingsdirektør Kyrre Grimstad, bestrider Stortinget at det er grunnlag for tilleggsskatt eller skjerpet tilleggsskatt. De skylder på uklare regler og at politikerne derfor må unnskyldes.

«På denne bakgrunn vil vi hevde at det som følge av uklare regler og mangelfull veiledning fra Skatteetaten, klart foreligger unnskyldelige forhold som tilsier at tilleggsskatt ikke kan ilegges», heter det i brevet.

Bjørnar Moxnes (R) Foto: Ihne Pedersen /Wikimedia Commons/Lisens

Flere politikere mener imidlertid at dette er skammelig. Rødt-leder Bjørnar Moxnes er en av dem som reagerer kraftig.

– Det er skandaløst at Stortinget nekter å følge skattemyndighetenes tolkning, slik Rødt lenge har tatt til orde for, og heller fører en aktivistisk kamp for egne interesser. Stortingets rolle er å vedta lovene, ikke å overprøve myndighetenes tolkning av dem, sier han.

Også tredje visepresident, Morten Wold (Frp), er skeptisk.

– Flertallet vil sende et brev hvor man reiser en god del spørsmål. Nå blir Stortinget en part i saken, og det mener vi er prinsipielt problematisk, sier Wold.

Stortingets første visepresident, Svein Harberg fra Høyre, og femte visepresident Ingrid Fiskaa (SV), mener at når saken er ferdig så skal det betales.

– Samtidig er det viktig å få en endelig klarhet i hvordan regelverket skal forstås. Derfor er det nødvendig at Stortingets administrasjon gjør rede for hvordan regelverk har blitt oppfatta og praktisert fra deres side. Det er på den bakgrunn de har gitt råd og veiledet stortingsrepresentanter, sier Fiskaa.

Les også: Varsler ny stor demonstrasjon foran Stortinget når politikerne skal diskutere kraftsituasjonen i Norge

Krangelen som Stortingets administrasjon har med Skatteetaten har alt kostet Stortinget over 4,5 millioner kroner.

Masud Gharahkhani og Stortinget vil ikke betale skattekrav i forbindelse med pendlerbolig-saken. Foto: Facebook

Skatteetaten har gjennomført en kontrollsak og kom frem til at pendlerboliger i mange tilfeller skulle vært regnet som inntekt, og dermed skattlagt. Det utløser krav om ekstra arbeidsgiveravgift, noe alle norske arbeidsgivere betaler med utgangspunkt i de ansattes inntekt.

Da Skatteetaten varslet om kravet, sa stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) følgende.

– Den summen vi til slutt får vedtatt fra Skatteetaten, den skal vi selvsagt betale. Vi skal gjøre opp for oss.

Gharahkhani har foreløpig ikke besvart henvendelser om Stortingets svar til Skatteetaten.

Elon Musk på besøk i Stavanger

 

 

mest lest