Taliban vil at kvinner skal dekke ansiktene sine enda mer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. august 2023 | 11:10

Taliban vil blokkere kvinner og jenter fra å bruke offentlig park i Afghanistan.

Det er for å straffe dem for å unnlate å bruke islamsk hodeplagg på riktig måte, ifølge en rapport fra AP News.

Taliban sier de vil bruke sikkerhetsstyrker for å stoppe kvinner fra å besøke en av Afghanistans mest populære nasjonalparker i den sentrale Bamiyan-provinsen.

I fjor krevde Taliban at kvinner skulle begynne å bruke niqab, et islamsk hodeplagg som dekker hele kroppen fra topp til tå, med et slankt unntak for øynene. Burkaen, som også dekker øynene, ble oppgitt som preferanse.

Kravet ble en av mange som er rettet mot kvinners og jenters friheter siden Biden-administrasjonens tilbaketrekning i 2021, skriver Fox News.

– Vi vil at søstrene våre skal leve med verdighet og trygghet, sier Khaled Hanafi, Talibans fungerende minister for fremme av dyd og forebygging.

– Å dra på sightseeing er ikke et must for kvinner, sier Hanafi.

– Det er veldig ille å se kvinner (uten hijab), og våre lærde er også enige om at kvinners ansikter bør skjules. Allah gir respekt til kvinner i hijab, sier Molvi Mohammad Sadiq Akif, talsmannen for Talibans departement for vise og dyd.

Eksperter fra FN har sagt at 20 år med fremgang for kvinners frihet har blitt slettet med Talibans maktovertakelse.

Kvinner har ikke lov til å reise mer enn 70 kilometer uten mannlig eskorte og er generelt tvunget til å holde seg hjemme, ifølge FN.

Taliban forbød høyere utdanning for jenter og å ta offentlige verv og jobbe i visse jobber.

mest lest