Trump vil avslutte krigen: Er det virkelig det verste som kan skje?

Avatar photo
Erik Holien
Idéhistoriker, sakprosaforfatter og musiker/artist
Publisert 29. september 2023 | 22:14

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Om Donald Trump blir gjenvalgt til USAs president i 2024, lover han en umiddelbar avvikling av det største blodbadet i Europa siden andre verdenskrig.

Er dette virkelig det verste som kan skje?

Ja, vil Washington-demokrater, internasjonale våpenprodusenter, venstre-globalister og NATO-generaler si. For en avvikling av krigen vil trolig bety en demontering av dagens Ukraina samt en stopp for NATOs ekspansjon østover. Videre vil det bety nok et prestisjenederlag for amerikanske krigføring og regimeendringspolitikk overseas. Ikke minst vil USA og Vestens tape proxykrigen for en varig svekkelse av Putin og Moskva.

Trump har lovet at han fra dag én etter innsettelsen 20. januar 2025 vil stoppe all våpen- og pengestøtte til Zelenskyj og Ukraina. Hvis landet på dette tidspunktet ikke allerede er ekspedert av Russlands soldat- og våpenovermakt, vil Trump og Putin trolig dele Ukraina i to, hvorav Øst-Ukraina vil bli innlemmet i Russland. Zelenskyj vil bli satt på sidelinjen. Hvilket i og for seg ikke er store forskjellen fra dagens puppet-status.

Men er dette virkelig det verste som kan skje?

Ja, mener venstresiden i USA som med alle midler forsøker å stoppe Trump med rassiaer, stevninger, tiltaler, avhør, kjennelser og konspirasjonsskremsler. Men sjansen for at Orange Man Bad blir gjenvalg bare øker i takt med frustrasjonen over menneskeslakten i Øst-Europa. Alle meningsmålinger tyder på det. Amerikanere flest vil ha slutt på krigen, som dessuten koster skattebetalerne milliarder av dollar.

Så er dette virkelig det verste som kan skje?

Ja, ifølge Demokratene som har hybris-dummet seg ut i Ukraina og aldri har tatt bryet med å legge en strategiplan for exit. The Dems har ikke en gang en reell motkandidat til Trump. Joe Biden er betydelig mer svekket enn i 2020, både kognitivt og fysisk. Samtidig er mistanken om Biden-familiens mangeårige korrupsjon – bl.a. i Ukraina – økende i befolkning og medier på begge sider av den ideologiske aksen. Biden-regimets presidentkampanje handler derfor først og fremst om Putinist-propaganda og hat mot mannen som i mange år har påpekt korrupsjonsmistanken, og som ble stilt for riksrett i 2021 for sitt forsøk på å gå Bidens Ukraina-collusion nærmer etter i sømmene. Hvis Donald Trump vinner valget 5. november, er det payback time.

Og er dette virkelig det verste som kan skje?

Ja, vil de Biden-lojale og krigsavhengige i Washington mene, for da er det mange elitepolitikere og elitebyråkrater som kommer til å gå ned med Joe Biden. Ukraina er allerede gått til helvete: 500.000 døde og sårede, en generasjon som aldri psykisk vil kunne rehabiliteres, millioner av våpen på avveie, korrupsjon i så å si alle politiske og militære ledd. En statsleder med Trumps karisma og styrke, og som er på gehør med det amerikanske folkets eksistensielle krigstretthet, er kanskje den eneste på verdensarenaen som vil kunne få til pragmatisk fredsløsning i Ukraina. Viljen har han så definitivt!

Nå er det slik at Demokratene faktisk også har en alternativ presidentkandidat, som proklamerer samme krigskritikk som Trump, nemlig Robert F. Kennedy jr, sønnen til Robert F. Kennedy og nevøen til John F. Kennedy. Men han blir arrogant ignorert av partiledelsen eller forsøkt latterliggjort.

Derfor er det ikke utenkelig at frilanspolitikeren Donald J. Trump, som har adaptert mye av 60- og 70-tallets Demokratiske verdier og politikk til det nye Republikanske folkepartiet, vil bli gjenvalgt i 2024.

Så er dette virkelig det verste som kan skje?

Jo, sier Demokrater hvis frustrasjon øker for hvert taktiske tilbakeslag. Ikke minst fordi Trump effektivt samtolker den mislykkede krigspolitikken i Ukraina med den kraftige inflasjonen hjemme og internasjonalt; med faren for en tredje verdenskrig som vil kunne innebære bruk av atomvåpen; med den økende spenningen i forhold til BRICS-landene (økonomisk og sikkerhetsmessig); med den manglende grensepolitikken på hjemmebane; med en voksende polarisering og politikerforakt i USA; og med et generelt høyt skattetrykk.

Trump har denne gangen økt breddeoppslutning fra unge, fra forstadskvinner, fra kulturfolk, fra svarte og spansktalende og fra tidligere demokrater som har erkjent at mange politiske kjernesaker har fått nye «eiere». Trump synes også å ha brorparten av det Republikanske partiet bak seg, inkludert flere av de andre republikanske representantene til primærvalget, som allerede nå sier at de vil stille seg bak Trump dersom han ender opp som partiets offisielle presidentkandidat.

Så kanskje ikke det verste som kan skje allikevel?

Jo, brøler alle Trump-haterne i kor. Om Trump ikke blir buret inne før presidentvalget høsten 2024, kan han fort lide samme skjebne som John F. Kennedy (1963) og broren Robert F. Kennedy (1968), som begge ville trekke USA ut av Vietnam, og som begge var med på å forhandle fram en fredelig løsning for Cuba-krisen med sovjetleder Nikita Khrusjtsjov. Anti-krig og diplomati med Russland har vist seg å være farlig bakholdsterreng for amerikanske ledere.

mest lest