Frihetspartiet (FPÖ) er på vei mot en historisk seier i parlamentsvalget søndag.
Partiet ledes av Herbert Kickl.
Prognosene, basert på de første resultatene, gir Kickls parti 29,1 % – nesten tre prosentpoeng foran det konservative Folkepartiet med 26,2 %.
Kickls hovedrival, den sittende forbundskansler Karl Nehammer fra Folkepartiet (ÖVP), har uttalt at det er «umulig å danne en regjering med noen som forguder konspirasjonsteorier».
Rundt 6,3 millioner østerrikere hadde stemmerett i et valg som i stor grad har vært preget av de to hovedtemaene migrasjon og asyl, samt inflasjon og krigen i Ukraina, skriver BBC.
Kickl har lovet østerrikerne å bygge et «Festning Østerrike» for å gjenopprette deres sikkerhet, velstand og fred.
Han har også snakket om å bli «Volkskanzler» (folkets kansler), et begrep som for noen østerrikere ifølge BBC «vekker minner om betegnelsen som ble brukt for å beskrive Adolf Hitler i Nazi-Tyskland.»

Nylig gjorde AfD gode delstatsvalg i nabolandet Tyskland.
Fakta ifølge ChatGPT
Frihetspartiet i Østerrike (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) ble grunnlagt i 1956 som en etterfølger til VdU (Verband der Unabhängigen), som representerte tidligere nasjonalsosialister og konservative liberalister. Partiet ble opprinnelig etablert som et liberalt, høyreorientert parti, men har siden utviklet seg til å bli et sterkt nasjonalistisk og innvandringskritisk parti.
Under ledelse av Jörg Haider fra slutten av 1980-tallet, opplevde partiet en markant oppgang, særlig ved å utnytte misnøye med de etablerte partiene. Haiders karismatiske ledelse og populistiske retorikk gjorde FPÖ til en sentral aktør i østerriksk politikk. Partiet fikk internasjonal oppmerksomhet da det kom i koalisjonsregjering med det konservative Folkepartiet (ÖVP) i 2000, noe som førte til sanksjoner fra EU på grunn av bekymringer over partiets ekstreme standpunkter.
FPÖ har flere ganger vært del av koalisjonsregjeringer, senest i 2017-2019 under ledelse av Heinz-Christian Strache. Strache ble senere tvunget til å trekke seg på grunn av den såkalte Ibiza-skandalen, som handlet om korrupsjon og skjulte avtaler.
I nyere tid har partiet blitt ledet av Herbert Kickl, som har drevet partiet i en enda mer nasjonalistisk og EU-skeptisk retning, med særlig fokus på innvandringsmotstand og kritikk av det politiske establishment. FPÖ har også fått oppmerksomhet for sin kritikk av koronarestriksjoner og spredning av konspirasjonsteorier.