EU-kommisjonens leder etterforskes for korrupsjon etter vaksineavtale med Pfizer

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. oktober 2022 | 18:05

Det var tidligere i oktober det ble kjent at EU-kommisjonens leder, tyske Ursula von der Leyen, var satt under etterforskning av EUs offentlige påtalemyndighet.

Det var i april i fjor at amerikanske New York Times avslørte at von der Leyen hadde sendt tekstmeldinger og vært i flere telefonsamtaler med Pfizer-sjef Albert Bourla. Samtalene skal ha dreid seg om EUs kjøp av vaksiner fra selskapet.

En rekke journalister skal i kjølvannet ha bedt EU-kommisjonen om innsyn i tekstmeldingene, men de fikk nei, skriver Euronews.

Ursula von der Leyen, Foto: European Parliament /Wikimedia Commons/Lisens

EUs frist for å respondere og ta grep gikk ut i slutten av april. I slutten av juni gikk Von der Leyen ut og sa at hun «ikke kunne finne tekstmeldingene» mellom henne og Bourla, skriver Reuters.

– EU-kommisjonen kan bekrefte at kabinettet ikke har klart å oppdrive de relevante tekstmeldingene, skrev visepresidenten for EU-kommisjonen Věra Jourová i en pressemelding.

Den europeiske offentlige påtalemyndigheten (European Public Prosecutor’s Office – EPPO) bekreftet så den 14. oktober at den har en pågående etterforskning av anskaffelse av covid-19-vaksiner i EU. ‘

De kaller det selv en «eksepsjonell» bekreftelse og forklarer det med «den ekstremt høye offentlige interessen» for saken.

– Ingen ytterligere detaljer vil bli offentliggjort på dette stadiet, skrev de i pressemeldingen.

Avtalen dreide seg om 1,8 milliarder doser av Pfizers mRNA-vaksine til en total pris av 35 milliarder Euro (omlag 350 milliarder norske kroner). Også Norge hang seg på EU og falt inn under deres «forhandlingsregime» når det gjaldt kjøp av vaksinene.

En gruppe EU parlamentarikere har nedsatt en komite for å granske innkjøpene og covid-politikken. De var mildt sagt lite fornøyd med at Pfizers Albert Bourla selv ikke kom til høringen, men sendte en representant. De var heller ikke imponert over det de fikk se av kontrakten mellom Pfizer og EU, som Pfizer oversendte i sterkt overskrevet form. I en pressekonferanse etter høringen, holder parlamentariker Cristian Terhes fra Romania opp det de har fått oversendt. (Se illustrasjonsbildet til denne artikkelen).

Man kan se Dr. John Campbells kommentar om Pfizers mangel på åpenhet her.

Washington Post skrev i oktober 2021 en lang artikkel om Pfizers praksis med press og krav om hemmelighold overfor land som kjøpte vaksinene av dem. Avisen baserte seg på funn gjort av organisasjonen Public Citizen, som hadde lykkes å få tak i en rekke usensurerte kontrakter mellom Pfizer og en rekke land.

«Kontraktene setter konsekvent Pfizers interesser foran folkehelseimperativer,» sa Zain Rizvi, forskeren som skrev rapporten for Public Citizen.

Public Citizen fant gjentakende elementer i kontraktene, inkludert ikke bare hemmelighold, men også paragrafer for å blokkere donasjoner av Pfizer-doser. Tvister skal avgjøres i hemmelige voldgiftsdomstoler, med Pfizer i stand til å endre vilkårene for viktige avgjørelser, inkludert leveringsdatoer, og kreve offentlige eiendeler som sikkerhet for betaling.

Etterforskningen som er startet av den europeiske påtalemyndigheten mot EU-kommisjonen og Pfizer har så langt fått minimal oppmerksomhet i den etablerte pressen i EU og i Norge.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Status for iNyheter: Vi har klart å klore oss fast

mest lest