I sin daglige gjennomgang av nyhetsbildet i Norge, tar iNyheter også turen innom TV 2. Og lørdag kan man lese overskriften: «Legene sier: Det skal gjøre litt vond å ha samleie».
Det er
siNyheter har liten kompetanse på feltet, men vi er nysgjerrige og leser med interesse at «Vulvodyni er en diagnose som rammer 15-20% av befolkningen med vulva.»
– «Befolkningen med vulva»?!
Vi har tidligere hørt om ulike omskrivninger av begrepet «kvinne» som nå har blitt problematisk å definere, for eksempel «person som kan føde barn» eller person med eggstokker», men har aldri dette begrepet før.
Faktisk må vi innrømme at vi måtte slå opp selve ordet «vulva». På Store Norske Leksikon får vi rede på at det er de «ytre kjønnsorganer hos kvinner». SNL drister seg altså til å snevre befolkningen med denne lidelsen til å gjelde «kvinner». Det spørs hvor lenge det vil stå seg i disse woke-tider. Den fulle definisjoner er som følger:
«Vulva er kvinnens ytre kjønnsorganer og omfatter fettputen over symfysen, det såkalte venusberget (mons pubis), de ytre og de indre kjønnsleppene (labia majora & minora pudendi), klitoris samt skjedeinngangen (ostium vaginae) med dens kjertler (se Bartholinske kjertler).»
Lidelsen vulodyni forøvrig ikke noe vi ønsker å harselere med, men vi gratulerer likevel Helena Jelsa og TV 2 med å ha introdusert et nytt begrep for kvinner, nemlig «befolkningen med vulva».
Så overlater vi til andre å diskutere om transkvinner også kan sies å ha vulva i ordets rette – og kliniske – betydning.
Store Norske Leksikon definerer forøvrig vulvodyni på denne måten:
«Vulvodyni er en betegnelse på kroniske smerter i de ytre kjønnsorganer (vulva) hos kvinner. Det skilles mellom uprovosert og provosert vulvodyni. Ved provosert vulvodyni utløses smertene av berøring, ved uprovosert vulvodyni er de til stede uansett. Smertene skildres gjerne som brennende eller sviende.»
Vi må snarest gjøre krav om at meningsmålingsaktørene presenterer tallene for ALLE registrerte rikspartier. En soleklar demokratisk forutsetning! Først da kan man vente vekst for noen av de foreløpig små.