Lavrov uttrykker bekymring i et brev til Anniken Huitfeldt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. november 2022 | 08:02

I et brev til Anniken Huitfeldt (Ap) erkjenner Sergej Lavrov at han er bekymret for Arktisk råds framtid.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov uttrykker bekymring i et brev som han har sendt til Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt, ifølge Dagbladet.

«Vi er bekymret som følge av andre lands handlinger i Arktis som undergraver det langvarige internasjonale samarbeidet som har vært i nordområdene, både i Arktisk Råd og i andre organisasjoner som har blitt etablert på initiativ av rådet eller med støtte fra rådet», skriver Lavrov.

«For å være ærlig, bekymrer jeg meg for Arktisk Råds framtid som nordområdenes viktigste internasjonale forum», la han til.

Det er Russland som har formannskapet i Arktisk Råd, og for å avrunde perioden inviterer Lavrov til et ministermøte i den russiske byen Salekhard, som ligger nordvest i Sibir.

Les også: Tybring-Gjedde om Huitfeldt: – Oppramsing av floskler

«Vi foreslår at det utarbeides en meningsfull, felles uttalelse. I den forbindelse tror jeg at det vil være avgjørende at en slik felles uttalelse gjenspeiler hvordan de arktiske stater og de faste medlemmene i Arktisk Råd forplikter seg til å opprettholde fred, stabilitet, lav politisk og militær spenning og konstruktivt samarbeid i området», skriver Lavrov i brevet.

– Utenriksministeren planlegger ikke å delta i Salekhard, sier statssekretær Eivind Vad Petersson i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Arktisk Råd består av de åtte arktiske statene Canada, Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige og USA og representanter for arktiske urfolk i disse landene.

Lavrov: USA vil svekke Europa militært og avindustrialisere det

mest lest