Pill råttent samrøre skal drepe norsk kjernekraft

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. november 2023 | 21:31

Dette er en kommentar.

Mandag denne uken var det show i NHO-bygget på Majorstua i Oslo. NHO, Fornybar Norge og Norsk Industri er tre av de mektigste organisasjonene i Norge, og denne dagen skulle de motta rapporten som skulle gi svaret på spørsmålet: «Har kjernekraft en fremtid i Norge?»

Svaret var nei, ikke før tidligst i 2050. Angivelig var dette som følge av en grundig analyse.

Det er bra et problem: Svaret var klart lenge før analysen ble gjort.

To politikere har uavhengig av hverandre fortalt iNyheter.no at Jarand Rystad, lederen for Rystad Energy, allerede for flere uker siden vandret rundt og skrøt av at de nå forfattet rapporten som skulle «legge kjernekraft dødt.»

Det ga energiminister Terje Aasland nok selvtillit til at han allerede forrige uke henviste til rapporten fra Stortingets talerstol.

Det er dessuten verdt å nevne at Jarand Rystad allerede i februar i år dømte kjernekraft nord og ned.

I motsetning til kjernekraft har Rystad Energy derimot hatt voldsom tro på havvind og batterier, og har blant heiet frem den famøse katastrofen Freyr.

Her har ledelsen og gründerne cashet inn, mens investorer og det offentlige taper stort. I følge Helgeland Avis har altså dette selskapet svidd av seks milliarder kroner på drøyt to år. 

Men kommer det noen rapporter fra NHO hvor de advarer mot slike selskaper? Neppe.

Vi befinner oss dermed i en situasjon hvor noen som ikke liker kjernekraft, bestiller en rapport fra noen som hater kjernekraft, og leverer den til noen som er imot kjernekraft, og etterpå later de som om det hele er nøytral kunnskap.

For å gjøre det hele morsommere, ble det samme dag lansert en forskningsrapport som viser hvordan kjernekraft kan bli mulig i Norge.

Og hele hysteriske morsomt ble det da ChatGPTs sammendrag av artikkelen, ga motsatt konklusjon av den Jarand Rystad selv trakk: Kjernekraft kan passe godt i Norge.

I iNyheter har vi ingen mening om hvilken energiform Norge skal satse på i fremtiden.

Vi tenker som så at det politikerne bør gjøre, er å legge til rette for fri og rettferdig konkurranse mellom ulike energiformer.

I Norge skjer det motsatte.

Norske politikere er blitt tatt med på tur av mektige selskaper med dype lommebøker som ved hjelp av ulike konsulentselskaper gjerne velger løsninger som kan tømme både offentlige kasser og strømkundenes lommebøker mest mulig effektivt.

I den anledning må man spørre seg hva som har skjedd med NHO: Burde ikke næringslivets organisasjon heie på et selskap som med privat kapital vil konkurrere i energimarkedene?

Hvis det er en så dårlig idé som NHO mener, så vil de gå konkurs, uten at verken strømkundene eller det offentlige har tapt en krone.

Lykkes de, derimot, så vil de være en velsignelse for oss alle.

Unntatt for Fornybar Norge og Rystad Energy da selvfølgelig.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Kvinne tiltalt for flere samleier med fostersønn (+)

mest lest