«Harryhandlernes» vaner er i endring: – Nå kjøper de billigere produkter

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. januar 2023 | 07:16

I den svenske grensebyen Charlottenberg merker matvarekjeden Maximat tydelige forandringer hva gjelder nordmenns handlevaner.

– Ettersom prisene har steget, velger kundene et annet sortiment enn det de handlet tidligere. Nå kjøper de billigere produkter, sier administrerende direktør ved Maximat Charlottenberg, Torbjörn Swartz, til Nya Wermlands-Tidningen.

På Nordby har de også merket seg at trenden har endret seg.

– Vi ser at flere leter etter rimeligere varianter og at merker ikke lenger er like viktig for kundene. Mange nordmenn er på jakt etter kjøtt, men flere velger svin framfor storfe nå sammenliknet med før. I tillegg selger vi mer av tørrvarer, som pasta, sukker og mel. Det har tradisjonelt ikke stått øverst på nordmenns handlelister, sier butikksjef ved Maximat Nordby Ole Jørgen Lind.

I Norge har enkelte eksperter anbefalt å hamstre ulike matvarer i forkant av prishoppet som er ventet onsdag 1. februar.

– Det virker som at mange har den norske anbefalingen i bakhodet når de kommer hit. Vi ser at kundene stadig kjøper mer mat, og at varene med lenger holdbarhet selges ut raskere enn før. Jeg tror endringen i handlevanene skyldes en kombinasjon av mer hamstring og større prisfokus, sier Lind.

– Men de varene vi tradisjonelt har solgt mest av, får også plass i handlevognene. Det handler nok litt om at når man først har kjørt til Sverige for å handle, så unner man seg kanskje de varene man har lyst på. I tillegg er det mange som kommer til oss for å kjøpe varer som ikke selges i Norge, legger butikksjefen til.

Neste uke er det duket for nok et prissjokk – svenske kjøpmenn fyller opp diskene

mest lest