– Vil ikke skremme noen, men forbered dere på krig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. mars 2024 | 07:43

Den polske statsministeren Donald Tusk oppfordret europeiske land til å øke investeringene i sitt forsvar og sa at kontinentet ikke er klart for den nåværende «førkrigsæraen».

Tusk kom med uttalelsene under et nylig intervju med ulike europeiske aviser.

– Jeg ønsker ikke å skremme noen, men krig er ikke lenger bare en konsept fra fortiden, sa han.

– Det er ekte, faktisk startet det for mer enn to år siden. Det mest urovekkende for øyeblikket er det faktum at bokstavelig talt ethvert scenario er mulig, uttalte Tusk, og understreket alvoret i situasjonen.

Russland har trappet opp luftangrepene mot sin nabo. Nylig brøt russiske missiler kortvarig inn i polsk luftrom under et angrep mot Ukraina. Dette førte til at Warszawa økte beredskapen til sine styrker.

Russland har eskalert angrepene de siste dagene, og har sendt ut flere missiler og droner mot hovedstaden Kyiv og truffet energiinfrastrukturen over hele landet.

Fredag meldte den italienske nyhetsbyrået AGI at italienske jagerfly på en polsk militærbase i Malbork avskar to russiske spionfly i Østersjøen. De russiske flyene hadde ikke tillatelse til å være i NATOs luftrom, ifølge rapporten. Flyene hadde ikke «fiendtlige hensikter.»

Tusk ba om øyeblikkelig bistand til Ukraina for å forsvare seg selv og oppfordret til mer samarbeid mellom Polen, Tyskland og Frankrike.

– Vi lever i det mest kritiske øyeblikket siden andre verdenskrig, sa han.

– Jeg vet at det høres ødeleggende ut, spesielt for den yngre generasjonen, men vi må mentalt venne oss til ankomsten av en ny æra. Førkrigstiden.

mest lest