Langer ut mot Vestre: – Har overhodet ikke oversikt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. mai 2023 | 09:27

Venstres Alfred Bjørlo går kraftig ut mot næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

Bjørlo kritiserer Vestre for manglende oversikt over utenlandsk eierskap i norske bedrifter.

– Vestre innrømmer at han overhodet ikke har eller vil ha oversikt over utviklingen i utenlandsk eierskap i norske bedrifter. Det er nesten ikke til å tro, sier Bjørlo til VG. Han er næringspolitisk talsperson i Venstre.

Bakgrunnen for harmen er at Vestre svarer Bjørlo at de ikke vet hvor mange hvor mange private norskeide bedrifter som er solgt til utenlandske eiere.

Næringsministeren legger også til at de «foreløpig ikke har konkrete planer om å innhente slike oversikter».

Bjørlo forteller til avisen at svaret fra Vestre er helt oppsiktsvekkende. Han peker på at andre land i den vestlige verden «er nå opptatt av å holde nasjonal kontroll på ressurser og strategisk eierskap i næringslivet».

– Men i Norge har vi en regjering som kjører opp skattene på norsk eierskap – formuesskatt og utbytteskatt blant annet – og de gidder ikke skaffe informasjon som kan fortelle om det fører til flukt av eierskap og kapital ut av landet, sier han til VG.

Utenlandske eiere er desidert størst på Oslo Børs, ifølge en oversikt.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 støtter kritikken og forteller til avisen at hun er bekymret for at man ikke følger med på oppkjøp og teknologi i regi av blant annet russiske og kinesiske interesser.

– Vi har i dag et skatteregime, der norske bosatte eiere på kort tid har opplevd en dobling av eierbeskatning. At kun norske bosatte eiere må betale en ekstra skatt på å eie bedrifter, gjør at det over tid oppmuntrer til å selge seg ut, eller å flytte fysisk til et annet land, sier hun.

– Bevisstløst, sier Holvik. Sjeføkonomen påpeker at med en svak krone gjør det rekordbillig for utlendinger å kjøpe seg opp i Norge.

Vestre svarer VG at regjeringen har gitt Eierskapskontrollutvalget i oppgave å vurdere om vi bør ha investeringskontroll for flere deler av næringslivet. Han forteller også at de har igangsatt et arbeid for å gjøre det enklere å drive bedrift i Norge.

mest lest