AfD med betydelig økning i medlemsmassen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. juni 2024 | 09:09

Alternative für Deutschland (AfD) melder en betydelig økning i medlemskap og planlegger å bygge videre på partiets suksess i valget til Europaparlamentet.

Det tyske partiet sikter nå mot seire i tre delstatsvalg i øst i år, skriver Reuters.

AfD steg til andreplass på nasjonale meningsmålinger i fjor, drevet av misnøye med interne konflikter i kansler Olaf Scholz’ koalisjon, bekymringer over lav økonomisk vekst i Europa, og konsekvensene av krigen i Ukraina. AfD oppnådde 15,9% av stemmene i det nylige Europavalget, foran de tre partiene i Scholz’ koalisjon.

Medlemskapet i AfD har økt med 60% til 46,881 medlemmer siden januar 2023, ifølge medleder Tino Chrupalla. På en partikonferanse i Essen uttalte Chrupalla at 22,000 personer har sluttet seg til partiet, mens 4,000 har forlatt det.

«Selv med all trakasseringen medlemmer av AfD opplever, er dette en virkelig bemerkelsesverdig prestasjon,» uttalte Chrupalla til de nesten 600 delegatene.

Selv om dette tallet fortsatt er en brøkdel av de hundretusener av medlemmer som de store tyske partiene, som sosialdemokratene og de konservative, har, markerer det en betydelig vekst for AfD.

Konferansen ble gjennomført til tross for motstand fra bymyndighetene, som markerte sin uenighet ved å heise regnbue- og EU-flagg utenfor konferansesenteret, og demonstranter som forsøkte å hindre delegatene i å delta. Det tyske innenriksdepartementet anslår at rundt 20,000 personer deltok i demonstrasjonen.

Artikkelen fortsetter.

«Vi vil ikke bli skremt,» sa medleder Alice Weidel. «Vi er her, og vi er her for å bli.»

AfD ligger an til å komme på førsteplass i valgene i delstatene Thüringen, Sachsen og Brandenburg i september, ifølge meningsmålinger. Dette kan komplisere styringen der, ettersom andre partier nekter å danne koalisjon med AfD.

I diskusjoner om partiets politikk sa Weidel at AfD’s fremtidige allierte i Europaparlamentet bør motsette seg overføringer av skattebetaleres penger til de «gjeldsrammede» landene i Europa, som Italia og Hellas, og ideen om at Ukraina hører hjemme i EU.

AfD er på vei til å danne en ny politisk gruppe i Europaparlamentet, en prosess som krever 23 parlamentsmedlemmer fra minst syv EU-land, etter å ha blitt utvist fra Identity and Democracy-gruppen forrige måned, sa Weidel.

Her er en liste over noen årsaker til AfD’s suksess i Tyskland:

·  Misnøye med etablerte partier:

  • Mange velgere er frustrerte over de tradisjonelle partiene og deres håndtering av ulike saker, som økonomisk vekst og migrasjonspolitikk. Dette har ført til at mange ser på AfD som et alternativ som tør å utfordre status quo.

·  Migrasjon:

  • AfDs strenge innvandringspolitikk appellerer til velgere som er bekymret for integrasjon og sikkerhet og ser hvilke utfordringer Tyskland står ovenfor men store migrantstrømmer, som har medført til mer kiminalitet og alvorlige frorbrytelser.

·  Økonomisk usikkerhet:

  • Tysklands økonomiske utfordringer, inkludert bekymringer om lav vekst og arbeidsledighet, har bidratt til økt støtte for AfD. Partiet lover tiltak for å forbedre økonomien og beskytte tyske arbeidere.

·  Kritikk av EU:

  • Som et euroskeptisk parti har AfD vunnet støtte fra velgere som er misfornøyd med Tysklands rolle i EU og misliker overføringer av midler til andre europeiske land. Dette resonnerer spesielt godt i østlige delstater som føler seg økonomisk marginalisert.

·  Politiske skandaler og tillitskrise:

  • Flere skandaler blant de etablerte partiene har svekket tilliten til disse, noe som har bidratt til AfD’s vekst. Partiet fremstår for mange som en ny og ukonvensjonell kraft i tysk politikk.

·  Regional støtte:

  • AfD har fått betydelig støtte i de østlige delstatene i Tyskland, hvor mange velgere føler seg oversett av den føderale regjeringen. De økonomiske og sosiale utfordringene i disse regionene har gjort dem mer mottakelige for AfD’s budskap.

mest lest