FN gir etter for Talibans kvinnekrav

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. juni 2024 | 07:19

I et forsøk på å etablere samarbeid, møtes representanter fra Taliban og FN i Doha, Qatars hovedstad, denne helgen. Møtet har allerede møtt betydelig kritikk på grunn av fraværet av afghanske kvinner i delegasjonen.

Amnesty Internationals leder, Agnes Callamard, uttrykker sterk bekymring for at FN kan ende opp med å legitimere Talibans kjønnsbaserte undertrykkelse ved å gi etter for deres krav. Hun påpeker at ved å utelukke afghanske borgerrettighetsgrupper, inkludert kvinnebevegelser, risikerer man å støtte Talibans systematiske undertrykkelse av kvinner.

Taliban insisterte på å være den eneste afghanske representanten på møtet, en betingelse som nå er blitt akseptert av FN. Dette har ført til at afghanske borgerrettighetsgrupper ikke får delta i diskusjonene som finner sted søndag og mandag, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Blant de temaene som skal diskuteres på møtet er økonomiske forhold og bekjempelse av narkotikakriminalitet. Rundt 25 FN-representanter, inkludert representanter fra USA, er til stede. Rosemary DiCarlo, FNs undergeneralsekretær for politikk og fred, har forklart at møtet handler om å åpne en dialog.

«Møtet handler ikke om anerkjennelse,» understreket DiCarlo under en pressekonferanse før søndagens møte.

Taliban tok kontroll over Kabul og innførte et strengt islamistisk styre i 1996, men ble fjernet fra makten av en amerikansk-ledet koalisjon i 2001 etter angrepene 11. september. Taliban gjenopptok makten i Afghanistan i august 2021, etter at de siste amerikanske soldatene forlot landet. Siden da har Taliban gjeninnført mange islamiske lover som blant annet ekskluderer kvinner fra det offentlige rom.

FN har beskrevet situasjonen i Afghanistan som et «kjønnsapartheid» på grunn av den systematiske undertrykkelsen av kvinner. Til tross for at Taliban kontrollerer landet, er de ikke anerkjent som Afghanistans legitime regjering av noe land.

Dette møtet representerer et forsøk fra FN på å skape en dialog med Taliban, men fraværet av kvinnerepresentasjon reiser spørsmål om legitimiteten og effekten av en slik dialog.

mest lest