Gone with the wind

Avatar photo
Publisert 30. juni 2024 | 19:30

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Hvis det ikke skjer noe snart vil vår industri og velferd være “Gone with the wind”. Jeg byttet strømleverandør etter gjentagende skryt fra dem om grønne prosjekter og om å være eid av stat og kommune, alt for å nå våre “klimamål”. Er dette noe å skryte av?

Her er det ikke hensikten å vise om eventuelle klimaendringer er menneskeskapt eller ikke. Det er blitt et varmere klima de siste hundreår, men det er langt fra sikkert hva som er årsakene og om vi mennesker på noen betydelig måte bidrar. Det er heller ingen klimakrise, som forøvrig må dokumenteres med statistisk forverring over mange tiår og ikke tilfeldige øyeblikksbilder av skogbrann og orkaner. Og det er heller ingen akutt situasjon som medfører at vi må gjennomføre de villeste tiltak med en gang.

Elektrisk kraft genereres på samme måte av vann og vind ved at en strøm av vann- og gassmolekyler driver en generator. Forskjellen er bare at en kubikkmeter vann veier 1000 ganger mere enn en kubikk luft. Vannet flommer også hele tiden mens vinden kan brukes til kraftproduksjon kanskje 60 % av tiden. Derfor er både vind- og solkraft skadelige for distribusjonen av elkraft over nettverk. Dimensjonering av vannkraft er dessuten sikker mens vindkraft alltid er overdimensjonert for å lokke investorer. 

P-O. Eriksson er en av sveriges største industri-veteraner og var sjef (VD) for Sandvig og satt i styret bla for Svenska kraftnett og SSAB Swedish Steel.

Nærmere kjennskap til industri og energi er det vanskelig å finne. Han sier det er knapt mulig å gjøre et dummere vedtak enn å legge ned kjernekraften for å erstattes med sol og vind. Et vedtak som nå er i ferd med å reverseres, men ikke uten først og ha ødelagt det svenske og skandinaviske kraftmarkedet. Det er uheldig å subsidiere lokale sol- og vindanlegg som har en tendens til å sende kilowattimer på nettet når ingen har bruk for dem og til en fordelaktig pris for leverandørene men ikke samfunnet. Han etterlyser også – igjen – en gassledning fra Norge. Vann- og gasskraft vil også løse alle energibehov i Norge i stedet for elektrifisering av alt som ikke egner seg å elektrifisere; transport over lengre avstander, tunge laster, oljeplattformer og andre dårlige forslag.

De som argumenterer for vind- og solkraft ser bort fra begreper som grunnlast og dekning av effektbehov, i tillegg til det faktum at energisystemer som ofte ikke leverer kan ALDRI helt erstatte stabile leverandører av qrunneffekt. Er det håp om at politikerne ikke er for dumme, lobbyistene for griske og ekspertene ikke for umoralske til å overse disse faktorene? Når staten med pengene sier hopp så hopper ekspertene og legger ned fungerende kjernekraft og bygger trebruer i stedet for stål.

Det er et spørsmål om tid hvor lenge naive skandinaviske eliter kan narre sine innbyggere med sin godhetsposering mens store deler av resten av verden går sin egen vei. Nå meldes det f.eks at India vil bygge ut kullkraft med 15,4 GW i 2024, mens Norge skal redde verden. Det eneste vi oppnår er å ødelegge for oss selv med mindre noen voksne tar over og selvskadingen stoppes.

mest lest