Erna tar til orde for økt skatt: – Kan være kjærkomne kroner for kommuner

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 30. juli 2023 | 17:04

Høyre-leder Erna Solberg er for tiden i full gang med valgkamp. Nå er hun på valgturné i Nord-Norge hvor hun tar til orde for å innføre en såkalt turistskatt.

Dette kan være kjærkomne kroner for kommuner med stor pågang enkelte tider i året, sier Erna Solberg til TV 2.

Samtidig anerkjenner hun at Allmansretten må tas i betraktning.

– Men å bidra til brukerbetaling for å sørge for at det er toaletter, ryddig, også videre på store utfartssteder, tror jeg alle kan tåle, sier partilederen.

Høyre har tidligere valgt å si nei til å innføre en generell lokal eller nasjonal turistskatt, men vedtok på årets landsmøte å snu, og har nå likevel gitt skatten grønt lys.

Turistskatten ble vedtatt i resolusjonen «Bedre lokalsamfunn med Høyre». De presiserer ikke hvorfor de vil åpne for at kommuner som ønsker det kan få innkreve ekstra skatt på turister, men skriver at norske fylker og kommuner står overfor utforinger i tiden fremover og at handlingsrommet i økonomien blir mindre, noe som kan føre til reduksjon inntekter og dermed strammere budsjetter.

Det finnes ingen punkter på kutt i offentlige utgifter i resolusjonen.

Les også: Sveits: – Vi vil unngå det norske syndromet

At Høyre fortsatt presser på for den nye skatten, gjør til til tross for at den har fått sterk kritikk fra NHO Reiseliv.

«NHO Reiseliv mener det finnes mange løsninger for fellesgodefinansiering som er bedre egnet for å skape et bærekraftig reiseliv enn turistskatt.», skriver NHO på sine nettsider

De argumenterer for at skatten ikke er «rettferdig og treffsikker», og trekker frem at momsen på norske hoteller allerede er blant Europas høyeste:

«Merverdiavgiften på overnatting, transport og kultur har det siste årene økt fra først 8 til 10 prosent i 2016 og så videre til 12 % i 2018. I tillegg ble flyseteavgiften innført 1. juli 2016 og ble økt i budsjettet form 2023. Dette, sammen med en rekke andre skatter og merverdiavgifter, inkludert den særnorske formuesskatten, gjør at Norge i dag er tyngre skattet enn våre nordiske konkurrenter», skriver de videre.

Les også: Investor vil inn i politikken: – Skatt de svina til grunne

NHO Reiseliv påpeker videre at ingen av de andre nordiske landene har turistskatt. Å innføre en turistskatt vil dermed ytterligere øke konkurranseulempen til Norge.

Av de som støtter regjeringen finner vi den rød-grønne regjeringen, som nå ønsker å åpne opp med et pilotforsøk der kommuner som ønsker det skal få lov å innføre skatten. Nærings- og fiskeridepartementet utvikler for tiden et forslag til hvordan skatten vil gjennomføres.

– Vi har sagt at vi skal presentere en løsning i løpet av året, og det kommer vi til å gjøre, sier statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Anne Marit Bjørnflaten til TV 2.

mest lest