Nå kommer krigen til russisk jord, advarer Zelenskyj

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 30. juli 2023 | 21:10

President Volodymyr Zelenskyj advarer Russland om at Ukraina nå tar krigen til Russland. Uttalelsen kommer som følge av eksplosjon i Moskva, natt til søndag.

Den Ukrainske motoffensiven er i gang, sist eksemplifisert av et droneangrep i et kontorbygg i en forretningsgate i Moskva, kilometervis unna maktsentrum, Kreml.

Det er tredje dronenangrep denne uken.

Russiske myndigheter uttaler at de skal ha skutt ned flere droner og avverget «ukrainske angrep mot Moskva». Forsvarsdepartementet kommenterer at én drone ble skutt ned i utkanten av hovedstaden, mens to andre ble avledet med «elektronisk krigføring».

Moskva-ordfører Sergej Sobjanin bekreftet ifølge nyhetsbyrået AFP at to bygninger ble rammet.

– Fasaden på to kontorbygg i byen har fått små skader. Det er ingen ofre eller sårede, skriver han på meldingstjenesten Telegram.

Eksplosjonen ble fanget på film.

Artikkelen fortsetter.

Et angrep på den okkuperte Krim-halvøya skal også være avverget, hevder russiske myndigheter. Det skal ha vært snakk om 25 droner, hvorav 16 skal ha blitt skutt ned av det russiske luftforsvaret, mens ni andre har blitt ødelagt av elektronisk krigføring.

Ukrainske myndigheter har ikke bekreftet at dronenangrepet i Moskva var deres, men det er ingen tvil om at motoffensiven er i gang.

– Gradvis vender krigen tilbake til russisk territorium, til dens symbolske sentre og militærbaser. Dette er en uunngåelig, naturlig og absolutt rettferdig prosess, sa president Zelensky.

Ukraina har satt inn flere tusen soldater trent og utstyrt av Vesten, og russiske tjenestemenn såvel som president Putin selv har bekreftet at den andre bølgen motoffensiv har lagt seg merke.

– Vi bekrefter at krigshandlingene har tiltatt betydelig i styrke, uttalte Russlands president Vladimir Putin under et møte med afrikanske statsledere torsdag.

Målet med motoffensiven er å gjenerobre okkuperte områder. Så langt har én landsby blitt frigjort, mens frontlinjen har blitt presset østover.

Putin har på sin side hevdet at Ukraina ikke har oppnådd noen fremgang, til tross for økte styrker.

mest lest