Betydelig økning i forbruksgjeld og inkassosaker: – Rentene rammer middelklassen hardt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. august 2024 | 07:11

Den samlede forbruksgjelden i Norge har økt med ti milliarder kroner det siste året, noe som har ført til en betydelig oppgang i antall inkassosaker.

Ifølge Morten Trasti, sjefanalytiker hos inkassoselskapet Intrum, er det rentene som nå for alvor rammer mange i middelklassen.

– De siste månedene har vi sett et klart trendskifte, sier han til Dagens Næringsliv.

– Vi ser nå en bred økning i inkassosaker, ikke bare knyttet til boliglån, men også innenfor nesten alle typer regninger og kreditter. Strømregninger er et unntak, på grunn av lavere strømpriser.

Intrum har registrert en økning i antall inkassosaker på 11 prosent, mens gjennomsnittskravene som går til inkasso har økt med 26 prosent. Trasti mener at den viktigste årsaken til denne utviklingen er økte renter, ikke arbeidsledighet eller overdrevet forbruk.

– Ledigheten har bare økt marginalt, og nasjonalregnskapet viser ingen tegn til en forbruksfest. Vi ser heller at de samlede kostnadene øker raskere enn inntektene, hovedsakelig drevet av rentene, sier Trasti.

Christoffer Steen-Hansen, analysesjef i Kredinor, støtter denne analysen og påpeker at mens de fleste klarer seg godt, er det enkelte grupper som sliter mer.

– Det er en liten gruppe som har fått det langt tøffere, spesielt de med høy gjeld og de som leier bolig, sier han til DN.

Kredittkortgjelden i Norge har også økt betydelig, noe som bekymrer Egil Årrestad, daglig leder i Gjeldsregisteret.

– Vi ser klare tegn på at flere har brukt opp reservene sine og nå utsetter nedbetalingen av kredittkortgjelden, sier han til Dagens Næringsliv.

Den rentebærende kredittkortgjelden har økt med over to milliarder kroner sammenlignet med samme tidspunkt i fjor, og ligger nå på over 43 milliarder kroner. Denne gjelden har en gjennomsnittlig rente på 20 prosent, noe som gjør situasjonen spesielt utfordrende for dem som ikke klarer å betale i tide.

– Det er altfor tidlig å si om dette vil føre til økt mislighold og flere inkassosaker, men utviklingen gir en klar indikasjon på at mange nordmenn nå sliter med å håndtere sin gjeld, avslutter Årrestad.

Den samlede usikrede forbruksgjelden i Norge har nå passert 165 milliarder kroner, en økning på 6,5 prosent fra året før.

mest lest