Ville ikke ha strømmålere – må ut med 8 millioner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. september 2023 | 18:33

Ni nettkunder saksøkte nettselskapet sitt for å slippe de nye strømmålerne. Nå har menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg avvist saken.

Kundene mente de ville få helseplager av AMS-målerne som sender informasjon om strømforbruket trådløst til nettselskapene. 

Det var i 2021 at ni nettkunder tok nettselskapet Elvia AS til retten for å hindre at det ble installert strømmålere hos dem. De ville også forhindre at strømmen ble kuttet som konsekvens av at de nektet montører tilgang til hjemmene deres, skriver E24.

Men de tapte i Søndre Østfold tingrett og anket deretter til Borgarting lagmannsrett. Der falt dommen i november i fjor, og igjen tapte nettkundene på alle punkter. I mars avviste Høyesterett å behandle saken.

Dermed tok de saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg.

Som avviste den.

– Dette har først og fremst vært en skuffende prosess for saksøkerne, og den bidrar naturlig nok til å senke deres tillit til rettssystemet som valgte å ikke selv behandle det medisinske hovedgrunnlaget for søksmålet, skriver advokat Hugo P. Matre som representerte kundene til E24.

Borgarting lagmannsrett fant i november 2020 at det ikke er tilstrekkelig dokumentert at AMS-målere påfører mennesker helseskader:

«Bevisførselen under ankeforhandlingen gir ikke grunnlag for å hevde at stråling under grenseverdiene er helseskadelig. Selv om det finnes forskere og andre fagpersoner som har inntatt et annet syn, ser dette ikke ut til å være representativt for det som er det rådende syn på dette området», skriver lagdommerne i dommen.

Retten har stolt blindt på myndighetene og ikke gjort en selvstendig eller uavhengig vurdering mener advokaten.

Totalt har saken kostet nettkundene rundt 8 millioner kroner i utgifter til advokatsalærer, idømte kostnader, konsulentbistand og lignende.

Men de har fått hjelp av nesten 2000 ulike donorer som har spyttet inn fra 1 krone til en halv million.

mest lest