Reiulf Aleksandersen må lete etter reinflokken under «susende vindturbiner med fare for flyvende isklumper.»
«FARE FOR ISKAST» står det på vei opp mot vindkraftanlegget Kvaløya utenfor Tromsø, er en advarsel: I kaldt vær kan is falle eller kastes fra vindturbinene, skriver E24.
Det anbefales å holde en avstand på 250 meter til vindturbinene ved varsling om risiko for iskast:
– Vi gjør det med livet som innsats. Det er en vanvittig belastning, både psykisk og fysisk, sier reineieren.
67 vindturbiner står på Kvitfjell og Raudfjell på Kvaløya i Troms. Det er et av landets største vindkraftanlegg, men er også sted for reindriften til den samiske siidaen Dorvvošnjárgga, som drives av familien Aleksandersen.
I oktober i fjor ga Høyesterett medhold til reineierne på Fosen i Trøndelag og fastslo at utbyggingen av vindkraftverkene på Storheia i Åfjord og Haraheia i Roan krenket reindriftssamenes rett til kulturutøvelse etter FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter artikkel 27.
Det er imidlertid uenighet om det innebærer at vindmøllene må rives. Regjeringen mener de kan stå og har Høyesterett selv med seg i den tolkningen.
– Reindriftssamene hadde ikke anlagt sak med påstand om at vindmøllene skulle tas ned, og da falt dette utenfor sakens rammer, sa sjefen for dommerne i Høyesterett, justitiarius Toril Marie Øie til Adresseavisen.
Lengre nord, på Kvaløya, er vindmølleparken omstridt i lokalmiljøet. Da konsesjonen for vindkraftparken ble lyst ut for over 20 år siden, visste man at vindparken ble lagt i et reinbeitedistrikt. Da sto det at «det var usikkert hvordan vindkraftverkene ville påvirke reindriften på Kvaløya».
Høsten 2020 startet driften av vindmølleparken, og etter to års erfaring forteller Dorvvošnjárgga sida at vindmøllene truer eksistensen til reindriften.
– Dette går ikke. Hvis det ikke blir gjort noe, må vi bare legge ned driften, sier Reiulf Aleksandersen.
Det er iskasting fra vindmøllene som er kjernen i problemet. Når temperaturene synker samler det seg is på rotorbladene. Det kalles iskast når isen slipper taket mens rotorbladene snurrer. Sikkerhetsavstander er minst 250 meter unna. Rotorbladene har en diameter på 130 meter.
Hver gang det kommer iskast fra en av de 67 vindmøllene, får Aleksandersen en mail som varsler om at det har skjedd.
– Før vindmøllene ble satt i drift spurte vi konsesjonærene om faren for iskast. Da fikk vi til svar det omtrent aldri ville skje. Men fra oktober til mai får jeg varslingsmail hver eneste dag. De verste månedene er fra desember til april, da kan det være helt ekstremt. I vinter var det én dag der jeg fikk 200 mail om iskast samme dag, sier Aleksandersen.
NVE har nå involvert seg i saken og sendt forslag om at vindkraftselskapet tilpasser seg og tar deler av reindriftseiernes ekstrakostnader.
Stephan Klepsland uttaler seg på vegne av Prime Capital som driver anleggene.
– Aleksandersen sier at han føler han må legge ned driften hvis det ikke kommer på plass nye vilkår. Hva tenker du om det?
– Vi forholder oss til at vi har en avtale med reinbeitedistriktet. Avtalene ble inngått i 2002 og 2007. Aleksandersen etablerte seg som reindriftsutøver etter dette og han visste at det skulle etableres vindkraftverk der, svare Klepsland til E24.