Stortinget enig: Velgerne skal få mindre makt

Avatar photo
Publisert 30. oktober 2023 | 14:25

Like før Stortinget tok sommerferie i år, vedtok de endringer i valgloven som skal gi velgerne mindre innflytelse.

Nå skal det brukes lukkede lister ved stortingsvalg. Det betyr at du som velger ikke skal ha noe anledning til å endre på valglistene.

innstillingen til lovforslaget kommer det fram at kommunaldepartementet har spilt en viktig rolle, og at de har kommet med anbefalinger til alle deler av loven.

«På bakgrunn av en helhetlig vurdering mener departementet at det ikke er ønskelig å gi velgerne innflytelse over hvilke av partiets kandidater som velges inn,» skriver departementet om partienes valglister.

I dag er det slik at en kandidat ha personstemmer fra 50 prosent av partiets velgere for å rykke opp på stortingslisten. Det har aldri skjedd. Alle er enige om at dagens ordning ikke fungerer.

– Velgerforakt fra politikerne

I stedet for å skrote hele ordningen, er det blitt foreslått å senke terskelen for hvor mange personstemmer som kreves, slik at velgerne får en reell mulighet til å endre på listene. Man kunne eksempelvis hatt en grense på åtte prosent, slik som i fylkesvalg.

Frp foreslo at velgerne skulle beholde muligheten til å endre listene, men alle de andre partiene stemte mot.

– Dette er velgerforakt fra politikerne. De forteller velgerne at dette kan ikke dere håndtere, sier Roy Steffensen (Frp) til Nettavisen.

Han ønsker heller et system hvor det er mulighet for å gi slengere i stortingsvalg, på samme måte som i lokalvalgene.

– Jeg vil at folk skal ha mest mulig makt over oss politikere. Dette ville vært en fin måte å flytte makt vekk fra politikerne og over til folket, sier Steffensen til Nettavisen.

Les også: TikTok fjerner iNyheters video

Stortingsrepresentanten mistenker at de fleste på Stortinget ikke engang har fått med seg endringen.

– De siste 13 årene har det vært et flertall i Stortinget med ulike partier som har ønsket at velgerne skal ha større innflytelse. Så enten har ikke representantene fått dette med seg, eller så har et flertall endret mening uten at det har vært noen offentlig diskusjon om det.

– Norsk politikk står med begge beina godt plantet ned i salaten, etter flere skandaler. Da vil kanskje velgerne ha en enda større interesse av å stryke eller gi slengere, sier Steffensen.

mest lest