Mener Norge og Europa taper den globale konkurransen.
De sitter på Stortinget for partiet som henholdsvis er i opposisjon og i posisjon, men i en felles kronikk i NRK uttrykker Sylvi Listhaug (FrP) og Ola Borten Moe (Sp) bekymring for Europas og Norges evne til å konkurrere globalt.
Høye energipriser, et tungt byråkrati og strenge klimamål svekker næringslivets vekst og innovasjon ifølge de to.
«Det er håp for både Norge og Europa, men da må ikke innovasjon, vekst og talent stenges inne av reguleringer og for høye skatter,» skriver Listhaug og Borten Moe.
De peker på et fall i produktivitetsutviklingen i Norge og EU siden 2000-tallet, noe som svekker økonomien. Ifølge forfatterne har Norge og EU hatt minimal produktivitetsvekst de siste årene, mens USA har opplevd betydelig høyere vekst. Dette har ført til at europeisk bruttonasjonalprodukt (BNP) har falt fra 92 prosent av amerikansk BNP i 2011 til 66 prosent i 2023
Høye energipriser er et annet problem, understreker de, og refererer til en rapport fra Mario Draghi som viser at elektrisitetsprisen i Europa er 158 prosent av prisnivået i USA, mens gassprisen er 345 prosent.
«Dette betyr en økt avindustrialisering av Europa,» skriver Listhaug og Borten Moe, og legger til at Europa i hovedsak er avhengig av energiimport fra land som ofte utgjør en sikkerhetsrisiko. De hevder også at strenge klimamål i Europa – som å kutte utslipp med 55 prosent innen 2030 – øker kostnadene, mens konkurrentene USA og Kina har svakere mål.
Listhaug og Borten Moe retter kritikk mot et overregulert europeisk marked. De skriver at EU siden 2019 har innført over 13 000 nye lover og reguleringer, mens USA til sammenligning har innført rundt 5 000. «En tsunami av lover og reguleringer som hindrer vekst og fører enorme kostnader med seg,» kommenterer de.
Avslutningsvis påpeker de at energipolitikken må tilpasses slik at den er både grønn og rimelig. Innovasjon og vekst må fremmes, og naturressurser må utnyttes for å styrke økonomien og redusere avhengigheten av usikre leverandører.
«Det er mye å ta tak i, og det haster,» konkluderer Listhaug og Borten Moe.