EU truer og lokker Orban om å godkjenne støtte til Ukraina

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 31. januar 2024 | 18:21

På torsdag skal EU-ledere møtes for å forhandle om en støttepakke til Ukraina på 50 milliarder euro. Orban blokkerte forslaget om støtte under møtet i desember.

Financial Times har fått et dokument fra EU-tjenestemenn som indikerer at andre medlemsland vil komme opp med et tilbud til Orban som delvis imøtekommer hans krav. Forslaget innebærer årlige vurderinger av støtten til Ukraina.

Men ved disse årlige vurderingene skal ingen enkelt medlemsland kunne nekte fremtidig finansiering til Ukraina, selv om Orban har insistert på en årlig vetorett.

«EU-lederne vil holde en årlig debatt om gjennomføringen av støttemekanismen til Ukraina, som har som mål å styre EUs tilnærming til situasjonen forårsaket av Russlands krigføring mot Ukraina,» legger dokumentet til.

«Toppmøtet vil vise hvor fleksibel Orban er,» bemerket en diplomat.

På onsdag fortalte statsministerens rådgiver Balázs Orbán til den ungarske TV-kanalen ATV at forhandlingene vil fortsette.

Å legge ned veto mot hjelp til Ukraina kan koste Ungarn EU-midler.

Også trusler

Tidligere ble det lekket et dokument til Financial Times som redegjør for økonomiske sanksjoner mot Ungarn inkluderer forslag for hvordan man kan utnytte de økonomiske sårbarhetene i Ungarn.

Forslaget innebærer at EU bør suspendere alle utbetalinger til Ungarn. Dette tiltaket kan potensielt skremme internasjonale selskaper og investorer fra å investere i landet. En slik utvikling kan igjen føre til økte lånekostnader, svekkelse av valutaen og påvirke arbeidsplasser og økonomisk vekst i Ungarn.

Ungarns EU-minister, János Bóka, skriver etter artikkelen på Financial Times at Ungarn ikke gir etter for utpressing.

mest lest