Sverige med laveste drapstall på ti år – men gjengvolden ulmer fortsatt

Avatar photo
Publisert 31. mars 2025 | 22:42

Drapstallene stuper i Sverige, og myndighetene peker på overvåking og hardere lovverk som årsak bak forbedringen. Samtidig eksploderer det fortsatt i Stockholm.

Sverige registrerte i fjor 92 tilfeller av dødelig vold – det laveste tallet på et helt tiår. Det viser ferske tall fra det svenske Brottsförebyggande rådet (Brå).

Sist gang antallet var lavere, var i 2014, da 87 mennesker ble drept.

Sammenlignet med 2023 er det en nedgang på hele 29 drap.

Tallet faller – men årsakene er sammensatte

Brå kaller nedgangen betydelig, men advarer imidlertid mot å trekke for bastante konklusjoner. De understreker at 2023 var et unntaksår, hvor uvanlig mange kvinner og barn ble drept. Det gir et skjevt sammenligningsgrunnlag.

Skytevåpen sto fortsatt bak flesteparten av drapene – 45 personer ble drept med skytevåpen i 2024. Det er åtte færre enn året før.

Det skriver NTB/TV 2, som først skrev om saken i Norge.

Sverige har lenge vært blant de hardest rammede landene i Europa når det gjelder våpenvold. I 2023 hadde landet over dobbelt så mange våpenrelaterte drap som EU-gjennomsnittet, ifølge Reuters.

Les også: USA innfører sanksjoner mot svenske kriminelle

Overvåking og avlytting skal ha gitt resultater

Ifølge politiet skyldes fallet i drapstall blant annet utstrakt bruk av overvåkingskameraer og digital avlytting. Dette har gjort det lettere å avsløre og forebygge planlagt vold mellom rivaliserende kriminelle nettverk.

Sveriges høyreorienterte regjering, ledet av statsminister Ulf Kristersson (M), har siden regjeringsskiftet i 2022 strammet kraftig inn både lovverket og politiets fullmakter – blant annet med lettere tilgang til overvåkning og kontroll av kommunikasjonsutstyr.

Les også: Säpo: Sikkerhetssituasjonen i Sverige er alvorlig

Selv om antall drap har gått ned, er det langt fra fred i gatene. I starten av 2025 ble Stockholm rystet av en rekke bombeangrep, koblet til kriminelle nettverk. Regjeringen har i etterkant varslet ytterligere innstramminger og ønsker nå raskere adgang til overvåking – også av mindreårige, skriver Reuters.

Til tross for nedgangen i drapstall, er det bred enighet om at gjengkriminaliteten fortsatt utgjør en alvorlig trussel. Sverige har de siste ti årene vært preget av voldelige konflikter mellom kriminelle nettverk, med skytinger og eksplosjoner i boligområder.

mest lest