Svensker «harryhandler» i Norge: – Nå handler de alt mulig

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 31. mai 2023 | 07:50

Flere svensker handler i Norge, og de handler mer.

Det forteller to Kiwi-kjøpmenn til E24.

– Før så man veldig godt hvem som var svensker basert på handlekurven. Nå handler de alt mulig, sier Malin Therese Berger, butikksjef ved Kiwi Svinesundsveien i Halden til avisen.

Statistisk sentralbyrå (SSB), kom tirsdag med grensehandelstall for første kvartal, og de viser 9 prosent lavere omsetning enn samme periode i fjor, og hele 52 prosent lavere omsetning enn i 2019.

En svak norsk krone gjør at svenskene får mer for pengene her.

Berger, merker at svenske kunder har økt mye i det siste på den knapt år gammel butikken hun driver, som ligger rundt fem kilometer fra svenskegrensen.

– Svenskene er her hele tiden. I tillegg er det flere lokale kunder nå. Mange sier at det ikke er like lønnsomt å dra til Sverige lenger, sier hun til E24.

Hun forteller til økonomi-avisen at omsetningen i forrige uke var årets høyeste.

Kollega Henrik Norum-Johansen, butikksjef ved Kiwi Risum, forteller også om mye svenske kunder.

– Det har vært mye svenske kunder. De har alltid vært her for å kjøpe kvalitetsvarer, som makrell og annen fisk. Nå handler de litt mer av alt.

Administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke, synes de ferske grensehandelstallene er en gledelig tilbakegang. Men han påpeker at fallet er ingen varig løsning.

– Det må ikke bli en sovepute at en svak norsk krone gjør grensehandel mindre lønnsomt. Da er problemet like stort igjen så snart kronen styrker seg igjen, sier Brubakk i en pressemelding.

Han understreker samtidig at handelslekkasjen til Sverige, som ifølge SSB kom på 1,9 milliarder kroner i første kvartal, er for stor.

mest lest